Wykonanie
Bardzo lubię
brokuły nie tylko dlatego, że są zdrowe (http://storeko.pl/zywnosc/dlaczego_warto_jesc_brokuly_/), mają przepiękny kolor i kształt, ale także ponieważ można je szybko przyrządzić i podawać z różnymi dodatkami.
świeży
brokuł,
ser typu
brie,kilka
truskawek,kilka kawałków świeżego
ananasa (oczywiście może być z puszki, ale świeży smakuje o dwa nieba lepiej;-))garść
płatków migdałów,łyżka
masła.
Brokuł dzielę na różyczki i gotuję na parze, bo trwa to chwilę, a poza tym przygotowany w ten sposób nie
traci swoich właściwości zdrowotnych, koloru i smaku. Gotowanie w wodzie pozbawia go wszystkiego co najlepsze, więc zdecydowanie polecam gotowanie na parze.Po kilku minutach, kiedy jest miękki, ale nie rozgotowany, odstawiam go, żeby trochę przestygł.W tym czasie układam na talerzu wokół krawędzi na przemian kawałek
sera, pół
truskawki - jeśli są duże, jak małe to całą, znowu
ser,
potem kawałek
ananasa,
ser,
truskawka, itd.Na suchej patelni prażę
płatki migdałów. Na drugiej rozpuszczam trochę
masła.
Różyczki
brokuła układam na środku talerza, polewam
masłem, posypuję
płatkami migdałów i kompozycja, która cieszy duszę i ciało jest gotowa do spożycia:-)Przepis bierze udział w akcji: