ßßß Cookit - przepis na Deser klonowy

Deser klonowy

nazwa

Wykonanie

Kombinacja powstała, kiedy eksperymentowałam podczas wymyslania przepisu na babeczki, (który jutro lub jeszcze dziś powinien ukazać się na blogu :) ).
Bardzo delikatny a syrop klonowy nadaje nieco orzechowy posmak.
Składniki:
dwie czubate łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
200 ml mleka
250 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru (trzeba próbować, jak komu pasuje)
herbatniki typu Leibniz
syrop klonowy
Przygotowanie:
100 ml mleka gotujemy w drugich 100 ml rozpuszczamy budyń, dolewamy do garnka i mieszamy aż porządnie zgęstnieje-wszystko jak na opakowaniu tylko inne proporcje
Po ostudzeniu dodajemy mascarpone i cukier i za pomocą trzepaczki lub miksera ubijamy na gładką masę
Do puharków, lub szklanek nakładamy kolejno warstwy: krem, na to pokruszone herbatniki, na to obficie syropo klonowy itd itd.
Prosty deser, ale naprawdę wygląda pięknie i smakuje wyjątkowo!
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/02/deser-klonowy.html