ßßß Cookit - przepis na Czekolada na mleku z Cointreau

Czekolada na mleku z Cointreau

nazwa

Wykonanie

Pijana czekolada w lżejszej kalorycznie wersji - bez śmietanki. Idealna na chłodny wieczór, spędzany z ulubioną książką pod kocykiem :-)
Co będzie potrzebne?
(na dwie porcje po 250 ml każda)
200 g czekolady deserowej (u mnie Wedel)
2 szklanki mleka 3,2%
1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)
4 łyżki likieru Cointreau
+ garnuszek, szpatułka do mieszania, filiżanki
Jak to zrobić?
Mleko wlewamy do garnuszka, czekoladę łamiemy w kostki i wrzucamy do mleka, dosypujemy cukier.
Całość podgrzewamy na średnim ogniu do roztopienia, cały czas mieszając (BARDZO WAŻNE!!! Nie wolno dopuścić do tego, by czekolada przywarła do dna garnka).
Gdy uzyskamy jedwabistą konsystencję (gotowanie zajmie ok. 5 minut), zdejmujemy czekoladę z ognia i dolewamy likier. Mieszamy. Przelewamy do filiżanek i pijemy ze smakiem :-)
Smacznego!
PS: U góry mój pierwszy gif ;-)
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2013/10/czekolada-na-mleku-z-cointreau.html