Wykonanie
Pijana
czekolada w lżejszej kalorycznie wersji - bez
śmietanki. Idealna na chłodny wieczór, spędzany z ulubioną książką pod kocykiem :-)Co będzie potrzebne?(na dwie porcje po 250 ml każda)200 g
czekolady deserowej (u mnie Wedel)2 szklanki
mleka 3,2%1 łyżka
cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty)4 łyżki
likieru Cointreau+ garnuszek, szpatułka do mieszania, filiżankiJak to zrobić?
Mleko wlewamy do garnuszka,
czekoladę łamiemy w kostki i wrzucamy do
mleka, dosypujemy
cukier.Całość podgrzewamy na średnim ogniu do roztopienia, cały czas mieszając (BARDZO WAŻNE!!! Nie wolno dopuścić do tego, by
czekolada przywarła do dna garnka).Gdy uzyskamy jedwabistą konsystencję (gotowanie zajmie ok. 5 minut), zdejmujemy
czekoladę z ognia i dolewamy
likier. Mieszamy. Przelewamy do filiżanek i pijemy ze smakiem :-)Smacznego!PS: U góry mój pierwszy gif ;-)