Wykonanie
Dziś chciałam zaproponować Wamnie tyle przepis, co pomysł na ciekawe ułożenia ciasta
chlebowego.By w nadchodzące ŚWIĘTA WIELKANOCNE nie tylko jajeczka były strojne :)
Do pomysłu wykorzystałam przepis na białe, szkockie
pieczywko - KLIKDodatkowoilość wedle uznania
kiełbasa - pokroić na plasterki
dymka - pokroić w krążkiświeżo mielony
kolorowy pieprzokrągła forma np; tortownicaPokrojoną
kiełbsę wrzucić na patelnie, wytopić tłuszczyk.
Następnie na wytopionym tłuszczyku, podsmażyć
dymkę.
Okrągłą formę wysmarować tłuszczem z patelni.
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok 12 część, uformować kulki.
Następnie spłaszczyć, nadając lekko jajowaty kształt.Ułożyć w formie pierwszy placek, blisko brzegu.
Na połowie położyć kilka plasterków
kiełbasy, lekko docisnąć
Przykryć kolejnym plackiem (schodowo) na, położyć odrobinę
dymki.
I tak na przemian w kółeczko ;)Odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Oprószyć górę świeżo mielonym
pieprzem. Piec według wskazań w przepisie.
Tak podany chlebuś będzie piękną ozdobąWaszego świątecznego lub imprezowego stołu :)
Smacznego !