Wykonanie

Witam Was serdecznie w Nowym 2015 Roku!Życzę Wam aby ten rok przyniósł spełnienie Waszych
planów i zamierzeń! Otaczajcie się ludźmi, którzy pchają Was do przodu - są dla Was dobrzy, życzliwi i gotowi Was wspierać, bo cóż trzeba nam więcej? Reszta zależy tylko od nas samych - dlatego nie bójcie się sięgać po więcej! Pracujcie nad sobą nieustannie i zdobywajcie nowe szczyty :)

Dziś z okazji Nowego Roku przedstawiam Wam mój pomysł na makowiec. Sposób przygotowania jest szybki i łatwy, a koszt wykonania powiedziałabym, że minimalny! Jeśli Wam się spodoba -
dajcie mi znać. A jeśli spóźniłam się z tym przepisem jakieś 3 tygodnie to nie rzucajcie kamieniem :)MEGA MAKOWIEC BEZGLUTENOWYSkładniki500g ugotowanej
ciecierzycy (bądź z puszki/słoika)4
jaja2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia500g masy makowej gotowej z puszkiZamiast masy z powodzeniem możemy użyć sypkiego
maku błękitnego i
bakalii, najlepiej to widać na TYM przykładzie. Tutaj użyłam
maku bez namaczania - bezpośrednio do masy. I tak możecie zrobić i tutaj, pamiętajcie tylko, aby wszystko posłodzić :)PrzygotowanieDo miski wsypujemy
ciecierzyce, wbijamy
jajka i wsypujemy
proszek do pieczenia. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Teraz dodajemy masę
makową (lub
mak w postaci sypkiej, bez namaczania) i mieszamy dokładnie. W przypadku użycia
maku, masą dosładzamy do smaku.Pieczemy wylane do sylikonowej foremki przez 40-55 minut na 180 stopni.Możemy podać z polewą lub udekorować
bitą śmietaną :)

Do mojego wypieku użyłam gotowej masy makowej. Niektórzy z Was pewnie wolą własnoręcznie przygotowane nadzienie, niemniej w mojej
masie nie znalazłam żadnej, większej wady. Nie zawiera
syropu glukozowego i żadnych aromatów. Minusem może być
sztuczny miód, który może uczulać, dlatego trzeba na to zwrócić uwagę, jeśli mamy problemy alergiczne. Ale o tym wie na pewno każdy zainteresowany :)Życzę smacznego i pozdrawiam,Ania