Wykonanie
Przepis - jak zwykle - trochę zmodyfikowałam.Spód:* 140 g
ciasteczek digestive* 50 g
masła* 50 g
czekolady z orzechami laskowymiMasa:* 500 g
sera do serników* 100 g fruktozy (dopisek: teraz używam
ksylitolu)* ok. 200 g
jogurtu - użyłam Danone, ale lepszy by był tak jak w przepisie - grecki* 200 g
śmietanki kremówki* 3-4 łyżeczki
żelatyny - dałam 3, ale mogłoby być więcej* 100 g stopionej
białej czekolady* 100 g stopionej
gorzkiej czekoladyUżyłam tortownicy o śr. 21 cm.Pokruszyłam
ciastka, dodałam stopione
masło, zmieloną
czekoladę i
orzechy. Wymieszałam i wyłożyłam dno tortownicy pokryte wcześniej alu folią. Wsadziłam do lodówki.Przygotowałam
żelatynę i zostawiłam do ostygnięcia. Ubiłam
śmietankę na sztywno.Do miski włożyłam
ser, fruktozę,
jogurt i wszystko dokładnie wymieszałam. Dodałam ubitą
śmietankę i znów wymieszałam.
Żelatynę najpierw dodałam do niewielkiej ilości masy, później wmieszałam w całość.Masę podzieliłam na 2 części, dodając do każdej inną, wcześniej roztopioną i przestudzoną,
czekoladę. Szybko wymieszałam i nakładałam łyżką kupkami na przemian na spód sernika. Lekko na koniec zamieszałam czubkiem noża po wierzchu, żeby uzyskać marmurkowy wzór, jednak u mnie wyszedł bardziej warstwowy niż marmurkowy;)Wstawiłam do lodówki na kilka godzin, ale stężał dobrze dopiero na następny dzień.Czy muszę dodawać, że był baaardzo dobry, lepszy niż ptasie mleczko:)
Komentarze