ßßß
Przepis - jak zwykle - trochę zmodyfikowałam.Spód:* 140 g ciasteczek digestive* 50 g masła* 50 g czekolady z orzechami laskowymiMasa:* 500 g sera do serników* 100 g fruktozy (dopisek: teraz używam ksylitolu)* ok. 200 g jogurtu - użyłam Danone, ale lepszy by był tak jak w przepisie - grecki* 200 g śmietanki kremówki* 3-4 łyżeczki żelatyny - dałam 3, ale mogłoby być więcej* 100 g stopionej białej czekolady* 100 g stopionej gorzkiej czekoladyUżyłam tortownicy o śr. 21 cm.Pokruszyłam ciastka, dodałam stopione masło, zmieloną czekoladę i orzechy. Wymieszałam i wyłożyłam dno tortownicy pokryte wcześniej alu folią. Wsadziłam do lodówki.Przygotowałam żelatynę i zostawiłam do ostygnięcia. Ubiłam śmietankę na sztywno.Do miski włożyłam ser, fruktozę, jogurt i wszystko dokładnie wymieszałam. Dodałam ubitą śmietankę i znów wymieszałam. Żelatynę najpierw dodałam do niewielkiej ilości masy, później wmieszałam w całość.Masę podzieliłam na 2 części, dodając do każdej inną, wcześniej roztopioną i przestudzoną, czekoladę. Szybko wymieszałam i nakładałam łyżką kupkami na przemian na spód sernika. Lekko na koniec zamieszałam czubkiem noża po wierzchu, żeby uzyskać marmurkowy wzór, jednak u mnie wyszedł bardziej warstwowy niż marmurkowy;)Wstawiłam do lodówki na kilka godzin, ale stężał dobrze dopiero na następny dzień.Czy muszę dodawać, że był baaardzo dobry, lepszy niż ptasie mleczko:)
Komentarze