Wykonanie

Następny przepis na
wędlinę przygotowaną domowym sposobem, ten jeszcze prostszy niż poprzedni:)Taką metodą podobno można przygotowywać każde
mięso i
ryby. Dotąd raczej słyszałam o
kurczaku w
soli, ale okazuje się, że jest to metoda uniwersalna.U mnie był niewielki kawałek karczku, coś ok. 800 g.Karczek umyłam, wysuszyłam i położyłam na grubej warstwie
soli morskiej rozsypanej w szklanym naczyniu. Piekarnik rozgrzałam do 180*C - tylko dolna grzałka - i piekłam
mięso ok. 1 godzinę 20 minut. Przy większych kawałkach zaleca się piec ok. 2 godzin.Można
mięso posypać
ziołami albo zrobić glazurę z
musztardy z całymi ziarenkami
gorczycy. Ale i bez dodatków wyszło smaczne, że aż trudno uwierzyć!


Ponieważ mój kawałek
mięsa był szeroki, a krótki, więc kroiłam go wzdłuż, a nie w poprzek włókien, co może nie jest zgodne z procedurami masarskimi, ale wygodne w takim przypadku.Następnym razem nie
będę rozsypywać
soli po całym naczyniu, wystarczy jedynie pod
mięsem i wokół niego.Oczywiście takie
mięso jak najbardziej nadaje się jako drugie danie. My zjedliśmy go jako
wędlinę:)

"Moja żona i ja byliśmy szczęśliwi przez 20 lat.
Potem się pobraliśmy..."Rodney DaugerfieldKomentarze