Wykonanie
Ulubiony smak dziecinstwa. :) Nie bylam wtedy fanka zup
mlecznych, dlatego mama okraszala te prosta potrawe mianem: "marcepany" :) Prawdziwy marcepan byl w owych czasach oczywiscie niedostepny, nie wspominajac nawet o migdalach. Trzeba przyznac, ze inwencja mojej mamy przynosila pozytywne skutki :) Danie z dziecinstwa przyzadzilam jako propozycje do akcji Bialo-czerwonej :)Dla 2 osob:0,5 l
mleka125 g
ryzu mlecznego (
moze byc blyskawiczny)
sok wisniowywisienki z kompotu lub koktajlowe
Mleko zagotowac i zdjac z kuchenki, wrzucic ryz i w zaleznosci od rodzaju
ryzu gotowac mieszajac na wolnym ogniu do zmiekczenia, lub w pryzpadku blyskawicznego odstawic pod przykryciem na 10 minut. Podawac polewajac
sokiem i przybierajac
wisniami.