Wykonanie
Oryginalne
galaretki. W takim kształcie nie mogą być nudne. Na te upalne dni najlepsze . Trochę
śmietanki. Trochę iluzji dla oka. Trzeba pracować nie tylko ze smakiem, ale i z formą.Pomysł zaczerpnięty o tu ! Prawo do gotowania z pasjąJuż po maturach, co za Ulga!

Składniki (na 20 x 15 blok / 10 porcji):3
galaretki (czerwone)2
galaretki kiwi lub
agrestowe120 ml
śmietanki kremówki 30 %Przygotuj formę (20 na 15 cm i dosyć wysoką). Wyłóż ją folią aluminiową. Jedną
galaretkę zieloną rozpuść w 250 ml wrzątku. Gdy się ostudzi i zacznie tężeć 1/3 wylej na dno formy i włóż do lodówki. Pozostałe 2/3 wymieszaj z 60 ml
śmietanki. Gdy pierwsza warstwa w lodówce stężeje, wylej na nią masę ze
śmietanką i także odłóż do stężenia. 3
galaretki czerwone rozpuść w 850 ml wrzątku i gdy zaczną tężeć przelej do formy.
Potem znów jedną
galaretkę zieloną rozpuść w 250 ml wrzątku. Tylko w odwrotnej kolejności. 2/3 wymieszaj z pozostałą
śmietanką i wylej na czerwone, a pozostałe 1/3 wylej na białą masę. Niech
galaretki zostaną w lodówce najlepiej całą noc. Pokrój
galaretkę ostrym nożem w 2 cm plastry. Każdy z nich możesz podzielić na małe trójkąty przypominające cząstki
arbuza. Będzie fajnie!

Wartość Kaloryczna 165 kcal (1 plaster 2 cm)
Białko 3,5 gWęglowodany 30 gTłuszcz 3 , 6 g