Wykonanie

Przepyszny, aksamitny,
czekoladowy z nutką
śmietanki... idealny na romantyczny wieczór, na przykład walentynkowy? :)
Truskawki z
czekoladą to idealne, wielokrotnie sprawdzone połączenie... Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie jest pracochłonny, wręcz błyskawiczny w przygotowaniu. Mój Mężczyzna był zachwycony i pochłonął obie porcje - swoją i moją... ;) To chyba najlepsza ocena... ;)Składniki na dwie spore porcje:100 g
czekolady (u mnie
mleczna i gorzka pół na pół)150 ml
śmietanki kremówki2 łyżki
cukru pudrugarść
truskawek (użyłam z puszki, ale idealne byłyby świeże, mogą być także mrożone, oczywiście wcześniej rozmrażamy
owoce)łyżka prażonych
migdałów (opcjonalnie)

Wykonanie:Do rondelka wlewamy 3 łyżki
śmietanki, delikatnie podgrzewamy na małym ogniu i wrzucamy połamaną na małe kawałki
czekoladę. Wszystko podgrzewamy mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia
czekolady. Zostawiamy do przestudzenia.

W tym czasie w wysokim naczyniu ubijamy
śmietankę na sztywno z dodatkiem
cukru pudru. Do rozpuszczonej
czekolady stopniowo dodajemy
śmietankę, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Zostawiamy około dwóch łyżek do dekoracji.Do salaterek wrzucamy po kilka
truskawek, następnie przykrywamy
owoce musem czekoladowym. Deser ozdabiamy kleksem
śmietanki i prażonymi
migdałami.Polecam! :)