ßßß
 
            
         Pierwsza próba z ciastem duńskim była z morelami, bo najprościej i najszybciej :). Zamierzam Wam pokazać wiele propozycji na ciastka duńskie, więc lepiej nie zwlekajcie z przygotowaniem ciasta ;).Składniki (na 12 ciastek):1 płat ciasta duńskiego12 połówek moreli z puszki1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowaniaGotowy płat ciasta (o grubości około 0 , 5 cm) przekroić na 2 części. Z każdej części powstanie 6 daniszy.Pierwszy płat ciasta przekroić na 6 równych kwadratów (trochę ciasta zostanie). Rogi kwadratów ponacinać (nie do samego środka), ulepić wiatraczki.
Pierwsza próba z ciastem duńskim była z morelami, bo najprościej i najszybciej :). Zamierzam Wam pokazać wiele propozycji na ciastka duńskie, więc lepiej nie zwlekajcie z przygotowaniem ciasta ;).Składniki (na 12 ciastek):1 płat ciasta duńskiego12 połówek moreli z puszki1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowaniaGotowy płat ciasta (o grubości około 0 , 5 cm) przekroić na 2 części. Z każdej części powstanie 6 daniszy.Pierwszy płat ciasta przekroić na 6 równych kwadratów (trochę ciasta zostanie). Rogi kwadratów ponacinać (nie do samego środka), ulepić wiatraczki. Na środku każdego wiatraczka położyć morelę, ułożyć na blaszce.Drugi płat ciasta pokroić na 6 pasków. Każdy pasek skręcić ku środkowi, trzymając za dwa końce. Z takiego skręconego wałeczka uformować bułeczkę, na kształt ślimaka, na środku położyć morelę.
Na środku każdego wiatraczka położyć morelę, ułożyć na blaszce.Drugi płat ciasta pokroić na 6 pasków. Każdy pasek skręcić ku środkowi, trzymając za dwa końce. Z takiego skręconego wałeczka uformować bułeczkę, na kształt ślimaka, na środku położyć morelę.
 Ciastka ułożyć na blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno być mięciutkie i wyrośnięte) na około 1 godzinę.Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut (piekłam 20 minut, bo te miejsca pod morelą są dłużej mokre).Ostudzić, można ozdobić paseczkami lukru, ale nie koniecznie.Smacznego :)
Ciastka ułożyć na blaszce. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno być mięciutkie i wyrośnięte) na około 1 godzinę.Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut (piekłam 20 minut, bo te miejsca pod morelą są dłużej mokre).Ostudzić, można ozdobić paseczkami lukru, ale nie koniecznie.Smacznego :)
