Wykonanie

Słodkie
ajerkoniakowe pralinki. Idealne na podwieczorek świąteczny, pięknie pachnące
likierem jajecznym (możecie wykorzystać taki domowej produkcji). Domowe
czekoladki można przygotować w fomie okragłych pralinek, można też wykorzystać foremki do
czekoladek. Po obtoczeniu w
czekoladzie można je dłuższy czas przechowywać w temperaturze pokojowej. Najsmaczniejsze są w białej
czekoladzie. Polecam!Składniki na 20 - 25 sztuk:50 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%80 ml
ajerkoniaku200 g
białej czekolady, posiekanej30 g suchych
wafelków, drobno pokruszonych50 g zmielonych
migdałów150 g
mlecznej, gorzkiej lub
białej czekolady do obtoczenia pralinekW niedużym garnuszku umieścić
śmietanę kremówkę i
ajerkoniak. Podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać do połączenia i powstania gładkiego sosu. Dodać pokruszone
wafelki, zmielone
migdały, wymieszać. Przykryć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Po tym czasie ze schłodzonej masy formować pralinki, obtaczać w roztopionej
czekoladzie. Odkładać na papier do zastygnięcia.Przechowywać w lodówce (obtoczone w
czekoladzie świetnie się utrzymują w temperaturze pokojowej) do 14 dni.Smacznego :-).