ßßß
Lody czekoladowo - bananowe z dużą ilością likieru Bailey's. Przygotujecie je bez potrzeby używania maszyny do lodów. Ba, nawet bez mieszania lub miksowania mieszanki w zamrażarce! To proste jak raz, dwa, trzy. Lody zamrażacie i podajecie :-). A smakują lepiej niż z najlepszej lodziarni i mają ładną konsystencję, bez kryształków lodu. Lody, z wiadomych względów, nie nadają się jednak dla dzieci. Ale... może to dobrze? Nie musicie się nimi dzielić... ;-).Składniki na około 750 ml:170 g gorzkiej czekolady, posiekanej280 ml mleka280 ml likieru Bailey's3 bardzo dojrzałe banany, średniej wielkości, obrane45 ml ciemnego rumuW małym garnuszku wymieszać mleko z czekoladą. Podgrzewać, do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania sosu o gładkiej konsystencji, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, odłożyć.W drugim naczyniu przy pomocy blendera zmiksować likier, banany i rum, do otrzymania gładkiego puree. Dodać mieszankę czekoladową i zmiksować. Przelać do pojemnika, przykryć. Schłodzić, a następnie zamrozić (powinny być zamrażane przynajmniej przez 8 godzin, a najlepiej przez całą noc).Lody przechowywać w zamrażarce. Nie zamarzają 'na kamień' dzięki dużej ilości alkoholu.Smacznego :-).Źródło inspiracji - 'Ready for dessert' David Lebovitz .