ßßß
Jest bardzo ciepło, jest parno, jest burzowo. Postanowiłam dać wolne nawet maszynce do lodów ;-). Lody z miąższu świeżych, dojrzałych brzoskwiń i odrobiny jogurtu greckiego. Niskosłodzone. Lody możliwe do wykonania jedynie w foremkach do lodów na patyku - dużo soku owocowego powoduje powstawanie kryształków lodu - nie będą nadawały się do nakładania gałkownicą. Bardzo smaczne, delikatne w smaku, orzeźwiające :-).Składniki na 10 lodów:1 kg brzoskwiń (około 6 dużych)3 łyżki miodu akacjowego lub golden syrupu125 g jogurtu greckiegoBrzoskwinie przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (by łatwiej potem z niego zlać sok owocowy), polać po ich miąższu miodem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do miękkości. Wystudzić.Z wystudzonych brzoskwiń zdjąć skórkę i wyrzucić. Owoce zmiksować blenderem, połączyć w ewentualnym sokiem pozostałym w naczyniu żaroodpornym. Zmiksować z jogurtem greckim.Przelać do pojemniczków na lody, zamocować patyczki, zamrozić (najlepiej 24 h).Smacznego :-).