Wykonanie
Jest bardzo ciepło, jest parno, jest burzowo. Postanowiłam dać wolne nawet maszynce do
lodów ;-).
Lody z miąższu świeżych, dojrzałych
brzoskwiń i odrobiny
jogurtu greckiego. Niskosłodzone.
Lody możliwe do wykonania jedynie w foremkach do
lodów na patyku - dużo
soku owocowego powoduje powstawanie kryształków
lodu - nie będą nadawały się do nakładania gałkownicą. Bardzo smaczne, delikatne w smaku, orzeźwiające :-).Składniki na 10
lodów:1 kg
brzoskwiń (około 6 dużych)3 łyżki
miodu akacjowego lub golden
syrupu125 g
jogurtu greckiegoBrzoskwinie przepołowić, odpestkować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (by łatwiej
potem z niego zlać
sok owocowy), polać po ich miąższu
miodem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do miękkości. Wystudzić.Z wystudzonych
brzoskwiń zdjąć skórkę i wyrzucić.
Owoce zmiksować blenderem, połączyć w ewentualnym
sokiem pozostałym w naczyniu żaroodpornym. Zmiksować z
jogurtem greckim.Przelać do pojemniczków na
lody, zamocować patyczki, zamrozić (najlepiej 24 h).Smacznego :-).