Wykonanie
Z
rabarbaru robiłam różne rzeczy,
ciastka,
ciasteczka, muffinki (polecam zwłaszcza te z
rabarbarem i
jabłkiem), tarty, kompoty,
konfiturę, ale koktajl z
rabarbaru zrobiłam po raz pierwszy. Dość niepewnie i nieufnie, zastanawiając się, co to z tego w ogóle wyjdzie. A wyszło naprawdę pysznie i orzeźwiająco. Smak kwaśnego
rabarbaru złamany
słodyczą miodu. Do tego gładki
jogurt. A jako wisienka na torcie - siekane
nerkowce. Całość w sam raz na ciepłe, wiosenne dni. Od dziś koktajl z
rabarbaru jest moim ulubionym.- 3 pałki
rabarbaru- 400 g. gęstego
jogurtu greckiego-
miód- kilka kostek
lodu- garść
orzechów nerkowcaRabarbar obieramy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Wrzucamy do blendera. Dodajemy
jogurt i całość miksujemy. Dodajemy
miód do smaku (w moim przypadku były to ok. 3 łyżki) oraz kostki
lodu. Ponownie włączamy blender i całość miksujemy przez chwilę.Koktajl przelewamy do szklanek, a jego wierzch posypujemy posiekanym
nerkowcemSmacznego!