ßßß
Tak, wiem, nie są to najatrakcyjniejsze ciasteczka na świecie. Ale nie zamieniłabym ich na najlepsze kupne. Poza tym, że są pyszne i robi się je w mgnieniu oka, to mam do nich sentyment. Koleżanka z pokoju, w akademiku, w którym mieszkałyśmy, robiła je przynajmniej raz na tydzień. A ponieważ studencki apetyt jest powszechnie znany, zazwyczaj kończyło się tak, że siedziałyśmy nad miską i wyjadałyśmy łyżeczką prosto z niej, zanim cokolwiek zdążyło zastygnąć ;D. Poza tym: czy nie jest to Wasz smak dzieciństwa...?Składniki:125 g masła1,5 szklanki cukru3 łyżki kakao140 g skondensowanego niesłodzonego mleka z puszki3 szklanki płatków owsianych3 bardzo czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej typu 'crunchy', z kawałkami orzeszków)Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać masło orzechowe.Pierwsze cztery składniki zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować jedną minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z płatkami i dokładnie wszystko wymieszać.Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia lub folii i zostawić do całkowitego wystygnięcia.Smacznego :-).
Przepis Bajaderki z MniamMniam.