Wykonanie
Składniki:200 g
wiórków kokosowych50 g
masła3/4 szklanki
cukru3 łyżki
mleka (opcjonalnie – patrz przepis)2
białka2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:-
Masło rozpuszczam w rondelku. Następnie dodaję
cukier, mieszam, aż się rozpuści, jednak staram się nie "buzować"
masła, trzymam rondelek na niewielkim ogniu. W tym momencie dodaję
mleko, jednak nie zawsze. Bez
mleka też wychodzi i przyznaję, że często o nim zapominam. Dodaję, gdy mam wrażenie, że
cukier z
masłem jest dość gęsty.Kokosanki - przygotowanie-Następnie dorzucam
kokos. Masa będzie gęsta do wymieszania, ale taka ma być.Kokosanki - przygotowanie-Z
białek ubijam pianę – sztywną. Pod koniec, gdy już jest ubita, to dodaję 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej i mieszam.Kokosanki - przygotowanie-Przestudzoną masę
kokosową dodaję do ubitej piany.Kokosanki - przygotowanie-Mieszam mikserem na niskich obrotach lub łyżką.Kokosanki - przygotowanie-Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam porcje kokosowej masy (nabieram łyżką i
potem ewentualnie paluszkami delikatnie formuję, ale niekoniecznie). Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę około 15–20 minut. Aż się zrumienią ładnie. Zazwyczaj trwa to około 15 minut, ale to też zależy od wielkości kokosanek. Na początku kokosanki będą miękkie, wiec troszkę muszą przestygnąć i wtedy dopiero zdejmuję je z blachy.