ßßß Cookit - przepis na Jak oczyścić i przygotować małże?

Jak oczyścić i przygotować małże?

nazwa

Wykonanie

Zanim ilość przepisów, w których użyłam małże powiększy się, zapraszam Was na kilka porad dotyczących oczyszczania i przygotowywania tych owoców morza. Każdy przepis z małżami będzie tutaj odsyłać, aby ułatwić niektórym z Was prawidłową, wstępną obróbkę.
Po zakupie
Małże najlepiej przygotować i zjeść w dniu, w którym zostały zakupione, ewentualnie przechować na drugi dzień w lodówce . Należy je wówczas włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką.
Selekcja
Przed przygotowaniem zakupionych, żywych małży należy dokładnie sprawdzić, czy są one świeże. jak rozpoznać świeżość małży? Oto kilka wskazówek:
skorupki powinny być zamknięte
jeżeli są otwarte, stukamy nimi o blat. Te, które zamkną się są żywe, czyli świeże. Pozostałe wyrzucamy - ponieważ są martwe i mogą spowodować zatrucie.
małże, których skorupka jest pęknięta również wyrzucamy - prawdopodobnie są nieświeże, więc nie ryzykujmy
Oczyszczanie
Myjąc małże pozbawiamy ich wszelakich zanieczyszczeń (np. glonów), które osiadły na skorupkach.
małże myjemy pod bieżącą, letnią wodą, szorstką stroną myjki
zeskrobujemy wszystkie narośla ze skorupek
płuczemy pod bieżącą wodą, najlepiej na durszlaku, aby pozbyć się ewentualnego piasku i zanieczyszczeń pozostałych z oskrobywania
Obróbka cieplna Małże możemy przygotować na wiele sposobów. Najczęstszym i najprostszym jest duszenie - z dodatkiem wina, siekanej szalotki, czosnku i świeżej natki pietruszki. Proces obróbki cieplnej małży nie trwa długo. W jej trakcie obserwujemy skorupki - kiedy zaczną się otwierać oznacza to, że małże są już gotowe. Nie przedłużamy duszenia małży, zatracą bowiem swój właściwy smak i nabiorą gumowatej struktury.
Ważne - po ugotowaniu sprawdzamy, czy wszystkie skorupki otworzyły się. Te, które pozostały zamknięte - wyrzucamy.
Jak jeść?
Jeżeli przebywamy w gronie najbliższych lub w restauracji typu brasserie, możemy jeść małże przy pomocy palców, używając jako szczypców otwartej, pustej skorupki. Pamiętajcie wówczas o serwetkach :-)
Bardziej oficjalne spotkania i przyjęcia wymagają odpowiedniego savoir-vivre, czyli użycia szczypców do przytrzymania skorupki i widelca do wyjmowania mięsa. W osobnej miseczce podaje się wówczas sos, w którym nabitego na widelec małża możemy zanurzyć.
Do małży, jak i do wszystkich pozostałych owoców morza podajemy białe wino.
,
Źródło:http://artkulinaria.pl/jak-oczyscic-i-przygotowac-malze