Wykonanie
Zanim ilość przepisów, w których użyłam
małże powiększy się, zapraszam Was na kilka porad dotyczących oczyszczania i przygotowywania tych
owoców morza. Każdy przepis z
małżami będzie tutaj odsyłać, aby ułatwić niektórym z Was prawidłową, wstępną obróbkę.Po zakupie
Małże najlepiej przygotować i zjeść w dniu, w którym zostały zakupione, ewentualnie przechować na drugi dzień w lodówce . Należy je wówczas włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką.SelekcjaPrzed przygotowaniem zakupionych, żywych
małży należy dokładnie sprawdzić, czy są one świeże. jak rozpoznać świeżość małży? Oto kilka wskazówek:skorupki powinny być zamkniętejeżeli są otwarte, stukamy nimi o blat. Te, które zamkną się są żywe, czyli świeże. Pozostałe wyrzucamy - ponieważ są martwe i mogą spowodować zatrucie.
małże, których skorupka jest pęknięta również wyrzucamy - prawdopodobnie są nieświeże, więc nie ryzykujmyOczyszczanieMyjąc
małże pozbawiamy ich wszelakich zanieczyszczeń (np.
glonów), które osiadły na skorupkach.
małże myjemy pod bieżącą, letnią
wodą, szorstką stroną myjkizeskrobujemy wszystkie narośla ze skorupekpłuczemy pod bieżącą
wodą, najlepiej na durszlaku, aby pozbyć się ewentualnego piasku i zanieczyszczeń pozostałych z oskrobywaniaObróbka cieplna
Małże możemy przygotować na wiele sposobów. Najczęstszym i najprostszym jest duszenie - z dodatkiem
wina, siekanej
szalotki,
czosnku i świeżej
natki pietruszki. Proces obróbki cieplnej
małży nie trwa długo. W jej trakcie obserwujemy skorupki - kiedy zaczną się otwierać oznacza to, że
małże są już gotowe. Nie przedłużamy duszenia
małży, zatracą bowiem swój właściwy smak i nabiorą gumowatej struktury.Ważne - po ugotowaniu sprawdzamy, czy wszystkie skorupki otworzyły się. Te, które pozostały zamknięte - wyrzucamy.Jak jeść?Jeżeli przebywamy w gronie najbliższych lub w restauracji typu brasserie, możemy jeść
małże przy pomocy palców, używając jako szczypców otwartej, pustej skorupki. Pamiętajcie wówczas o serwetkach :-)Bardziej oficjalne spotkania i przyjęcia wymagają odpowiedniego savoir-vivre, czyli użycia szczypców do przytrzymania skorupki i widelca do wyjmowania
mięsa. W osobnej miseczce podaje się wówczas sos, w którym nabitego na widelec
małża możemy zanurzyć.Do
małży, jak i do wszystkich pozostałych
owoców morza podajemy
białe wino.
,