ßßß Cookit - przepis na Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
180 g masła
90 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 surowe żółtka
Masa pomarańczowa:
300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej*
200 - 300 g dżemu morelowego
Dekoracja:
płatki migdałowe
gotowa biała polewa (np. lukrowa)
Przygotowanie
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszać, następnie dodać żółtka oraz w razie potrzeby odrobinę zimnej wody aby ciasto połączyło się w jednolitą kulę. Zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Rozwałkować na cienki placek, około 1/2 cm grubości. Ciastem wyłożyć formę (ok. 37 cm x 22 cm) posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta zrobić wałeczki, zwijać po dwa i wykładać nimi boki formy. Ciasto podziurkować widelcem. Piec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut.
Usmażoną skórkę pomarańczową gotować przez chwilę razem z konfiturą morelową. Wyłożyć na upieczony spód mazurka. Udekorować płatkami migdałowymi i białą polewą.
Wskazówki
* można przygotować samemu: około 5 sztuk średnich pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie (ok. pół godziny), dokładnie wyszorować szczoteczką, obrać wraz z białą częścią. Pokroić w kosteczkę. W garnku wymieszać 3/4 szklanki cukru z 1/4 szklanki wody, podgrzewać aż cukier się rozpuści, włożyć skórkę i gotować na małym ogniu przez około 20 minut często mieszając. W razie potrzeby, gdyby skórka chciała się przyrumieniać, dodać więcej wody.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/pomaranczowy/mazurki.html