Wykonanie
SkładnikiCiasto:180 g
masła90 g
cukru pudru250 g
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej2
surowe żółtkaMasa pomarańczowa:300 g smażonej w cukrze
skórki pomarańczowej*200 - 300 g
dżemu morelowegoDekoracja:
płatki migdałowegotowa biała polewa (np. lukrowa)PrzygotowanieUtrzeć
masło z
cukrem pudrem, dodać przesianą
mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszać, następnie dodać
żółtka oraz w razie potrzeby odrobinę zimnej
wody aby ciasto połączyło się w jednolitą kulę. Zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Rozwałkować na cienki placek, około 1/2 cm grubości.
Ciastem wyłożyć formę (ok. 37 cm x 22 cm) posmarowaną
masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta zrobić wałeczki, zwijać po dwa i wykładać nimi boki formy. Ciasto podziurkować widelcem. Piec na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 20 minut.Usmażoną
skórkę pomarańczową gotować przez chwilę razem z
konfiturą morelową. Wyłożyć na upieczony spód mazurka. Udekorować
płatkami migdałowymi i białą polewą.Wskazówki* można przygotować samemu: około 5 sztuk średnich
pomarańczy namoczyć w zimnej wodzie (ok. pół godziny), dokładnie wyszorować szczoteczką, obrać wraz z białą częścią. Pokroić w kosteczkę. W garnku wymieszać 3/4 szklanki
cukru z 1/4 szklanki
wody, podgrzewać aż
cukier się rozpuści, włożyć skórkę i gotować na małym ogniu przez około 20 minut często mieszając. W razie potrzeby, gdyby skórka chciała się przyrumieniać, dodać więcej
wody.