ßßß
Nie będę owijać w bawełnę. Podaję Wam przepis na doskonałą marynatę do karkówki czyli często podstawowego mięsa na grilla. Różnorodna w składniki, ale prosta w wykonaniu.Składniki na 1kg karkówki:0,5 szklanki oleju rzepakowego2,5 łyżki (42ml) musztardy np. dijon1 łyżeczka (5ml) suszonego majeranku0,75 łyżeczki suszonego oregano1 łyżeczka czarnego pieprzu1 łyżeczka soli2 łyżki miodu1 łyżka ziaren kolendry, rozdrobnionych w moździerzu albo tłuczkiem (przez woreczek)Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie połączyć.Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 plastrów - mają być cienkie by na grillu upiekły się szybko. Każdy z plastrów karkówki lekko rozbić tłuczkiem - z dwóch stron. Ja rozbijam tłuczkiem wkładając po kolei każdy z kawałków mięsa do foliowej torebki - wówczas mięso nie rozpryskuje swych soków po całej kuchni...Mięso najlepiej włożyć do foliowej torebki, gdyż wtedy dojście do niego marynaty jest najskuteczniejsze - dotrze ona do każdego zakamarka, ponadto łatwo jest w trakcie marynowania lekko poruszać mięsem i przesunąć marynatę z dna folii do wyższych partii.Bądź na bieżąco, polub stronę na fb