Wykonanie

Nie
będę owijać w bawełnę. Podaję Wam przepis na doskonałą marynatę do
karkówki czyli często podstawowego
mięsa na grilla. Różnorodna w składniki, ale prosta w wykonaniu.Składniki na 1kg
karkówki:0,5 szklanki
oleju rzepakowego2,5 łyżki (42ml)
musztardy np. dijon1 łyżeczka (5ml) suszonego
majeranku0,75 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżeczka
soli2 łyżki
miodu1 łyżka ziaren
kolendry, rozdrobnionych w moździerzu albo tłuczkiem (przez woreczek)Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie połączyć.
Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 8-10 plastrów - mają być cienkie by na grillu upiekły się szybko. Każdy z plastrów
karkówki lekko rozbić tłuczkiem - z dwóch stron. Ja rozbijam tłuczkiem wkładając po kolei każdy z kawałków
mięsa do foliowej
torebki - wówczas
mięso nie rozpryskuje swych
soków po całej kuchni...
Mięso najlepiej włożyć do foliowej
torebki, gdyż wtedy dojście do niego marynaty jest najskuteczniejsze - dotrze ona do każdego zakamarka, ponadto łatwo jest w trakcie marynowania lekko poruszać
mięsem i przesunąć marynatę z dna folii do wyższych partii.Bądź na bieżąco, polub stronę na fb