ßßß Cookit - przepis na Krem czekoladowy z orzechami laskowymi a'la Nutella

Krem czekoladowy z orzechami laskowymi a'la Nutella

nazwa

Wykonanie

Lubicie czekoladę? Ja tak :) Nutelli nie kupuję, bo obawiam się, że z łakomstwa zjadłabym połowę słoika łyżeczką. Ten krem nie jest wierną kopią nutelli, oba smarowidła są jednak z jednej rodziny. Zrobiłam go specjalnie z okazji Czekoladowego Weekendu Bei - chociaż przyznam, że mnie specjalnie do wyrobów czekoladowych przekonywać nie trzeba. Przepis oryginalnie stąd, znaleziony na blogu MojeWypieki . Dorotus napisała "Musicie spróbować!" - więc spróbowałam :).
Składniki na około 280 ml kremu:
80 g orzechów laskowych (około 2/3 szklanki)
3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
90 g gorzkiej czekolady
3 łyżki golden syrupu, miodu lub syropu z agawy
Wykonanie:
Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek - najlepiej schodzą po podprażeniu, jeśli zawiniemy je w papierowy ręcznik (albo ściereczką) i potrzemy. Orzechy ze skórkami nadałyby kremowi gorzkiego smaku. Ostudzić.
Ostudzone włożyć do malaksera (foodprocessora). Zmiksować na płynną masę (mniej więcej 8 minut ciągłego miksowania, przerywanego czasem - gdy trzeba - po to by orzechy usunąć ze ścianek). Orzechy najpierw będą zmielone jak do wypieków, potem powstanie z nich masło orzechowe, po ostatnich 5 minutach miksowania powstanie z nich w miarę gładki i tłusty płyn.
W garnuszku z grubym dnem umieścić mleko skondensowane, połamaną gorzką czekoladę, syrop. Podgrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły. Taką mieszankę, jeszcze ciepłą, wlać do malaksera, do przygotowanej wcześniej masy orzechowej. Zmiksować przez 2 minuty, na gładką masę. Nałożyć do słoiczka, odstawić w temperaturze pokojowej, do stężenia.
UWAGI:
Krem ten jest bardziej gęsty niż nutella, a w związku z tym mniej smarowny.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/02/krem-czekoladowy-z-orzechami-laskowymi.html