ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-karmelowe kulki z płatkami kukurydzianymi

Czekoladowo-karmelowe kulki z płatkami kukurydzianymi

nazwa

Wykonanie

Czas na piknik. I na szybką słodką przekąskę, którą można przygotować nawet w warunkach polowych. Zainspirowałam się przepisem Nigelli, ale zmieniłam sposób wykonania i składniki. Dzięki tym ostatnim, słodycz jest wyważona. Taka drobna, chrupiąca przyjemność; a smakuje najlepiej pod gołym niebem i w miłym towarzystwie.
Składniki:
2 batoniki Mars [każdy o wadze 42 g]
100 g czekolady o zawartości 60% kakao [np. Klasyczną Gorzką - Goplany]
50 g masła
1 łyżka likieru amaretto
2 szklanki płatków kukurydzianych [klasycznych, nielukrowanych]
dodatkowo papierowe papilotki o średnicy 6 cm [11-12 szt]
Wykonanie:
Potrzebne są dwa garnki bądź garnek i metalowa miska, by w kąpieli wodnej roztopić czekoladę, Marsy i masło [większy garnek napełniamy wodą i stawiamy na palniku, do niego wkładamy mniejszy garnek lub miskę i do niej właśnie wkładamy masło, czekoladę połamaną na kawałki i pokrojone na niewielkie części Marsy].
Masę czekoladowo-karmelową co jakiś czas mieszamy aż do roztopienia. Zestawiamy miskę z ognia, do masy dodajemy likier amaretto, dokładnie mieszamy; wsypujemy płatki kukurydziane i ostrożnie [tak, by nie połamać płatków] mieszamy tak długo, aż wszystkie płatki będą pokryte czekoladą.
Łyżeczką napełniamy papilotki. Wstawiamy do lodówki na około godzinę [do stężenia].
Komu w drogę, temu czas... .
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/05/czekoladowo-karmelowe-kulki-z-patkami.html