Wykonanie
Czas na piknik. I na szybką słodką przekąskę, którą można przygotować nawet w warunkach
polowych. Zainspirowałam się przepisem Nigelli, ale zmieniłam sposób wykonania i składniki. Dzięki tym ostatnim,
słodycz jest wyważona. Taka drobna, chrupiąca przyjemność; a smakuje najlepiej pod gołym niebem i w miłym towarzystwie.Składniki:2 batoniki Mars [każdy o wadze 42 g]100 g
czekolady o zawartości 60%
kakao [np. Klasyczną Gorzką - Goplany]50 g
masła1 łyżka
likieru amaretto2 szklanki
płatków kukurydzianych [klasycznych, nielukrowanych]dodatkowo papierowe papilotki o średnicy 6 cm [11-12 szt]Wykonanie:Potrzebne są dwa garnki bądź garnek i metalowa miska, by w kąpieli
wodnej roztopić
czekoladę, Marsy i
masło [większy garnek napełniamy
wodą i stawiamy na palniku, do niego wkładamy mniejszy garnek lub miskę i do niej właśnie wkładamy
masło,
czekoladę połamaną na kawałki i pokrojone na niewielkie części Marsy].Masę
czekoladowo-karmelową co jakiś czas mieszamy aż do roztopienia. Zestawiamy miskę z ognia, do masy dodajemy
likier amaretto, dokładnie mieszamy; wsypujemy
płatki kukurydziane i ostrożnie [tak, by nie połamać
płatków] mieszamy tak długo, aż wszystkie
płatki będą pokryte
czekoladą.Łyżeczką napełniamy papilotki. Wstawiamy do lodówki na około godzinę [do stężenia].
Komu w
drogę, temu czas... .