ßßß Cookit - przepis na Lubella i warsztaty kulinarne dla blogerek.

Lubella i warsztaty kulinarne dla blogerek.

nazwa

Wykonanie

wtorek, 4 Marzec 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Pierwszego marca, dzięki uprzejmości Lubelli, miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Spotkanie w dużym gronie blogerek kulinarnych przebiegało bardzo sympatycznie. Po „obowiązkowej” kawie i ciastku zabrałyśmy się za gotowanie pod okiem profesjonalisty – Piotra Ceranowicza. Miałam okazję spróbować różnego rodzaju mięs przygotowanych metodą sous vide, czyli gotowanych w rękawie próżniowym w niskiej (ok. 60 stopni) temperaturze. Ta technika sprawia, że w mięsie zachowane są naturalne soki, dzięki czemu jest bardzo delikatne i soczyste i nie wymaga użycia takiej ilości przypraw jak przy tradycyjnym pieczeniu czy duszeniu. Zachowuje również więcej witamin i mikroelementów. Niestety aby przygotować mięso metodą sous vide potrzebujemy specjalnego sprzętu, więc raczej nie będę miała okazji wypróbować tego osobiście. Polecam jednak spróbowanie takiego mięsa w restauracji, bo smakuje całkiem inaczej, rozpływa się w ustach i jest bardzo aromatyczne.
My miałyśmy za zadanie wykazać się kreatywnością i z dostępnych składników stworzyć własne danie z makaronem. Były różne rodzaje mięs, warzywa, sery, zioła. W kilkuosobowym zespole przygotowałyśmy łososia z warzywami i kiełkami z dodatkiem tagliatelle Lubella.
Gdy wszystkie potrawy były już gotowe, nastąpiła najprzyjemniejsza część warsztatów – wspólnie zasiedliśmy przy stole i próbowaliśmy tego co inni przygotowali i dzieliłyśmy się wrażeniami
P.S. dziękuję organizatorom za świetną torbę !!!
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/roznosci/warsztaty-z-lubella