ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe lody na maślance

Cytrynowe lody na maślance

nazwa

Wykonanie

czwartek, 9 Maj 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »
Orzeźwiające, maślankowe lody. Możemy je modyfikować według uznania. Moja rada jest taka, żeby płynną masę próbować i dosmaczać wedle gustu. Czasem mam ochotę na lżejszą wersję i nie dodaję śmietanki, czasem dosładzam gdy są zbyt kwaśne. Udają się zawsze. Polecam
*maślanka i śmietana muszą być schłodzone
Składniki:
sok i starta skórka z 1 dużej cytryny
pół szklanki cukru
szklanka maślanki
pół szklanki śmietany kremówki
Cytrynę wyparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy sok i skórkę oraz cukier. Dolewamy resztę składników. Całość przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy według wskazówek producenta (u mnie po ok. 35 minutach są gotowe).
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/lody-przepisy/cytrynowe-lody-na-maslance