Wykonanie
czwartek, 9 Maj 2013, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Orzeźwiające,
maślankowe lody. Możemy je modyfikować według uznania. Moja rada jest taka, żeby płynną masę próbować i dosmaczać wedle gustu. Czasem mam ochotę na lżejszą wersję i nie dodaję
śmietanki, czasem dosładzam gdy są zbyt kwaśne. Udają się zawsze. Polecam*
maślanka i
śmietana muszą być schłodzoneSkładniki:sok i starta skórka z 1 dużej
cytrynypół szklanki
cukruszklanka
maślankipół szklanki
śmietany kremówkiCytrynę wyparzamy we wrzątku. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy sok i skórkę oraz
cukier. Dolewamy resztę składników. Całość przelewamy do maszynki do
lodów i postępujemy według wskazówek producenta (u mnie po ok. 35 minutach są gotowe).