Wykonanie
            Latem najchętniej sięgamy po orzeźwiające i lekkie 
napoje, często urozmaicone dodatkiem sezonowych 
ziół czy 
owoców. Nowym smakiem tego lata jest Żołądkowa z 
miętą. Jest ona idealnym połączeniem świeżego aromatu i unikatowego smaku, który doskonale komponuje się z 
sokami z 
owoców i orzeźwia w największy upał.Żołądkowa stanowi doskonały składnik rozluźniających, letnich, kolorowych 
drinków typu BEFORE (podawany jako aperitif przed posiłkiem) i AFTER (podawanych po posiłku), a dodatek 
mięty działa korzystnie zarówno na nasze samopoczucie w 
porze upałów, jak i na trawienie. Aromat świeżej 
mięty przenosi nasze zmęczone letnim skwarem zmysły, poszukujące wytchnienia i odświeżenia, do zacienionego ogrodu.Tam, sącząc powoli 
drink z 
lodem, łapiemy oddech, przygotowując się do wieczornego grilla w gronie rodziny lub przyjaciół. Miętowa wersja Żołądkowej to także świetny, letni digestif po sutej kolacji.Żoładkowa z 
miętą - niezbędnik turystyNie bez przyczyny zapobiegliwi brytyjscy koloniści zabierali ze sobą 
herbatę miętową do dalekich Indii. 
Wywar z 
mięty był najprostszym i najpowszechniejszym środkiem chłodzącym dla Brytyjczyków w dobie ekspansji Imperium Brytyjskiego.Żołądkowa z 
miętą stanowi niezbędny element dalekich, letnich wypraw turystyczno-krajoznawczych i podróży do egzotycznych, gorących 
krajów, gdzie często jesteśmy skazani na smakowanie zupełnie nowych potraw, a nawet „kulinarne rewolucje”. W celach "leczniczych" zabierają ją często polscy turyści podróżujący do Egiptu i innych egzotycznych 
krajów, jako antidotum na "chorobę faraona".Żołądkowa z 
miętą, która łączy polską tradycję zielarstwa ze zwyczajem biesiadowania, jest czymś znacznie więcej niż leczniczy digestif. Poza tym, że wspiera procesy trawienne, jest też doskonałym trunkiem relaksacyjnym, a ze względu na niezrównane walory smakowe ma również wybitnie orzeźwiającą moc.
Mięcie przypisywano od dawien dawna właściwości magiczne –może dlatego o chłopcu zakochanym w dziewczynie mawiano,że „czuje do niej miętę” ( czuć 
miętę - odczuwać sympatię do kogoś).Ponadto „mięta” w znaczeniu potocznym oznaczadrobiazg, głupstwo (w wyrażeniu: to dla kogoś 
mięta).Magiczna receptura Żołądkowej z 
miętą jest przyrządzana na nalewach z 
ziół i korzeni, które łączą w sobie łagodną goryczkę i szlachetną 
słodycz. Tak powstaje bogata kompozycja, łącząca pozornie sprzeczne elementy: ostrość i intensywność z wytrawną delikatnością, łagodne pobudzenie z pełnym relaksem...

Long 
Drink – Mint Surfer20 ml Żołądkowa z 
Miętą20 ml 
likier melonowy20 ml sok ze świeżej 
cytryny50 ml 
sok jabłkowySprite lub 7-upUzupełnij szklankę kruszonym 
lodem. Żołądkową, 
likier melonowy, sok ze świeżej 
cytryny i 
sok jabłkowy wlej do shaker’a z 
lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dopełnij Spritem lub 7-up. Dekoruj cząstkami 
cytryny i czerwoną wisienką koktajlową.

Long 
Drink – Red Mint20 ml Żołądkowa z 
Miętą½ świeżej 
limonki (6 cząstek)5 listków świeżej 
mięty pieprzowej120 ml 
soku żurawinowegoRozgnieć w wysokiej szklance listki 
mięty i wrzuć 6 cząstek 
limonki. Uzupełnij szklankę kruszonym 
lodem. Żołądkową i 
sok żurawinowy wlej do shaker’a z 
lodem. Wymieszaj i przelej zawartość do szklanki. Dekoruj liściem 
mięty.