Wykonanie
Tak, tak, to nie żarty. Trzeba się przygotować do zimy, nie tylko robiąc
dżemy i kompoty. Teraz jest najlepszy czas aby zacząć robić
nalewki.Na pierwszy ogień poszła najłatwiejsza, porterówka. Jest to drugi przepis (pierwszy tutaj), tym razem mam nadzieję otrzymać bardziej głęboki i karmelowy smak, dzięki zastosowaniu
cukru muscovado i oryginalnego Guinnessa.Brace Yourself - Porterówka is coming!
Składniki:400 ml
spirytusu440 ml
piwa Guinness400 ml słodkiego
piwa karmelowego4-5 łyżek
cukru muscovado (mój się zbrylił, ale nadal jest dobry)kilka
goździków1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (mozna dodac
cukier wanilinowy)Wykonanie:Do garnka wlać
piwa, ekstrakt, dodać
goździki,
cukier i lekko podgrzewać, aż
cukier się rozpuści.Dodać
spirytus i po około minucie wyłączyć ogień.Ostudzić i przelać do butelek.Trzymać w ciemnym miejscu przez minimum 3 miesiące.