Wykonanie
Chciałabym napisać, że moja propozycja to idealny "rozgrzewacz" po długim spacerze w mroźny dzień, w zaspach śniegu czy po lepieniu bałwana. Niestety aura raczej przypomina wczesną wiosnę, nawet ptaki jakby głośniej pośpiewują. Niemniej jednak, już od dawana miałam ochotę na
kawę po wiedeńsku, którą uwielbiam.Czarna mocna
kawa z czapą
bitej śmietany raczej na poprawę humoru niż na rozgrzewkę. Żeby podkreślić, że to zima właśnie, zamiast łyżeczek, długie laski
cynamonu, które dodadzą delikatnego korzennego aromatu.

Składniki na 2 porcje:2 mocne
espresso - jeśli nie macie kawiarki czy ekspresu, można spróbować z dobrą
kawą rozpuszczalną, choć to będzie zupełnie inny smak.
bita śmietana - 2 czubate łyżki (dla leniwców, dobra
śmietana w spray'u)2 długie laski
cynamonu - moje miały po 25-30cm
cukier - według upodobań2 wysokie szklanki żaroodporneWykonanie:
Espresso przedłużamy do americano, czyli po prostu dolewamy gorącej, przegotowanej
wody do wysokości 3/4 szklanki. Jeśli słodzicie, teraz trzeba dodać
cukier. Na wierzch
kawy kładziemy czubatą łyżkę
bitej śmietany i wbijamy laskę
cynamonu. Gotowe!
