ßßß Cookit - przepis na Zimowa kawa po wiedeńsku.

Zimowa kawa po wiedeńsku.

nazwa

Wykonanie

Chciałabym napisać, że moja propozycja to idealny "rozgrzewacz" po długim spacerze w mroźny dzień, w zaspach śniegu czy po lepieniu bałwana. Niestety aura raczej przypomina wczesną wiosnę, nawet ptaki jakby głośniej pośpiewują. Niemniej jednak, już od dawana miałam ochotę na kawę po wiedeńsku, którą uwielbiam.
Czarna mocna kawa z czapą bitej śmietany raczej na poprawę humoru niż na rozgrzewkę. Żeby podkreślić, że to zima właśnie, zamiast łyżeczek, długie laski cynamonu, które dodadzą delikatnego korzennego aromatu.
Składniki na 2 porcje:
2 mocne espresso - jeśli nie macie kawiarki czy ekspresu, można spróbować z dobrą kawą rozpuszczalną, choć to będzie zupełnie inny smak.
bita śmietana - 2 czubate łyżki (dla leniwców, dobra śmietana w spray'u)
2 długie laski cynamonu - moje miały po 25-30cm
cukier - według upodobań
2 wysokie szklanki żaroodporne
Wykonanie:
Espresso przedłużamy do americano, czyli po prostu dolewamy gorącej, przegotowanej wody do wysokości 3/4 szklanki. Jeśli słodzicie, teraz trzeba dodać cukier. Na wierzch kawy kładziemy czubatą łyżkę bitej śmietany i wbijamy laskę cynamonu. Gotowe!
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/12/zimowa-kawa-po-wiedensku.html