Od jakiegoś już czasu chętnie wykorzystuję gałązki tymianku i rozmarynu do pieczonych ryb czy mięs.Mam w zanadrzu kilka przepisów a dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne mięso z kurczakapieczone między innymi z tymiankiem cytrynowym i rozmarynem.Niesamowite,jak smakują te roślinki po upieczeniu:)Uwielbiam upieczony rozmaryn (że o czosnku nie wspomnę):DSkładniki:4 udka z kurczaka(oczyszczone,umyte)1/2 opakowania przyprawy zlocistej do kurczaka (miałam Prymat)3 gałązki tymianku cytrynowego (lemon thyme)1 gałązka rozmarynukilka ząbków czosnku (u mnie ok.8)Udka natrzeć przyprawą do kurczaka,przełożyć do szklanej miski,dodać czosnek,porozrywane gałązki tymianku i rozmarynu.Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.Tak przygotowane mięso ułozyć na blaszce,skropić delikatnie wodą i wlączyć piekarnik.Piec przez ok 1 godzinę,najpierw w 150 stopnich C,pod koniec pieczenia zwiekszyć temeraturę do 190 stopni (mięso się ladnie zrumieni).W trakcie pieczenia obracać udka z obu stron. Smacznego:)