Wykonanie
To dwa gadżety, które zdecydowanie umilają i urozmaicają grillowe posiedzenia. Jeden ostrzejszy, drugi słodki i łagodny - lubię ten komplet, smakuję ich na zmianę i często podaję oba jednocześnie.
Czosnkowy zawsze znika szybciej i przy większym aplauzie, myślę jednak, że ta względność dodaje im uroku, dlatego proponuję je Wam w parze. Uwielbiam maczać w nich
mięso i grillowane warzywa, drugi klasycznie kojarzy się także z
krewetkami.
Sos czosnkowySkładniki (na 4-8 porcji):4 kopiaste łyżeczki
majonezu*3 kopiaste łyżeczki kwaśnej
śmietany 18%2-4 ząbki
czosnku (do smaku)spora szczypta
suszonego oreganosól,
pieprzCzosnek obrać, przepuścić przez praskę.Połączyć go z pozostałymi składnikami, przyprawić do smaku.Odstawić w chłodne miejsce na ok. 20 minut. Posmakować, w razie potrzeby dodać
czosnku.

Sos koktajlowySkładniki (na 4-8 porcji):3 kopiaste łyżeczki ketchup'u3 kopiaste łyżeczki
majonezu*1 łyżeczka kwaśnej
śmietanyWymieszać wszystkie składniki.*najlepszy będzie gęsty, o łagodnym smaku