ßßß
Składniki:200g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)290g wody400g białej pszennej mąki chlebowej100g pszennej mąki razowej1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie, ja dałam)12g soli1. Mieszanie.Zaczyn wymieszać z mąka i wodą (ew. drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać sól i zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto.2. Pierwsza fermentacja i składanie.Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24 C, składając ciasto raz po godzinie.3. Formowanie.Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka. Kosz wsunąć do dużej foliowej torby.4. Ostatnia fermentacja.Ostatnia fermentacja powinna zając ok. 1 1/2 godziny.5. Pieczenie.Piec z kamieniem rozgrzać do 250C. Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230C i piec jeszcze 25 minut.Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.
/wydrukuj przepis/