ßßß
Bezowe duszki wcale nie straszą, tylko poprawiają humorSą pyszne, słodkie i bardzo kruchePrzepis na około 20 bezowych duszków2 białka200 g cukru pudru1 łyżka cukru waniliowego1 łyżeczka z soku z cytrynycukiernicze perełki do dekoracjikrem czekoladowy lub orzechowy do chlebaPrzygotowanieBiałka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest ubita, stopniowo wsypujemy, po jednej łyżce cukier puder i ubijamy, aż połączy się z pianą. Cały czas ubijając dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny. Ubijamy, aż piana z białek stanie się lśniącaPiekarnik nagrzewamy do 130 stopni (góra-dół)Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką lub rękawem cukierniczym (użyłam rękawa) tworzymy małe bezyBezy wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach (można między nie włożyć drewnianą łyżkę). Chodzi o to, żeby bezy bardziej się ususzyły, niż upiekłyPo upływie 30 minut wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy na całą noc. Przez ten czas bezy skruszejąNa drugi dzień z perełek tworzymy oczy i noski, które przyklejamy na odrobinie kremu czekoladowegoSmacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u