Wykonanie
Szybkie drugie śniadanie, przekąska do pracy, czy lekki deser ? Domowy
kisiel owocowy sprawdza się doskonale. Znów namawiam Was do gotowania "od podstaw", szczególnie, jeśli macie ochotę na prawdziwy
kisiel wiśniowy, malinowy, czy
jabłkowy zamiast mieszanki wrzątku i proszku "o aromacie". Domowy
kisiel owocowy jest gotowy w 3 minuty i bardzo zdrowy!

Dziś zagram Wam coś ładnego, chcecie? Dziś gra Iva Lamkum i "Why Do We Fall In
Love", posłuchajcie…Dzieci rządzą się w kuchni coraz częściej. Ostatnio gotowały ze mną domowy
kisiel z
wiśni . Zapisały składniki, proporcje, będą działać w teamie i kolejny
kisiel będzie już ich własnej produkcji i pomysłu. Bo to dziecinnie proste. I pyszne!Tym razem
kisiel w pucharkach czeka na rekonwalescenta, który wraca ze szpitala. To najprostsza rozkosz dla podniebienia z dzieciństwa, do której tęskni się przez resztę dorosłego życia. Mój ukochany to
kisiel z
czarnej porzeczki, dzieci uwielbiają tez
kisiel wiśniowy. To nasz ulubiony szybki deser zaraz obok domowego budyniu, czy
kaszki manny na
mleku . Latem robię
kisiel z
owoców sezonowych, jesienią, zimą i na przednówku z
soku owocowego. Pycha!

Wystarczy zapamiętać jedną regułę: na 500ml płynu (z
owocami lub bez) 20g
mąki ziemniaczanej. Kropka :) Ważne by sok był prawdziwy, tłoczony, a nie "
napój" robiony z koncentratu. Chociaż nawet taki będzie lepszy niż jakakolwiek torebka z proszkiem, barwnikami i aromatami.
Kisiel można zrobić z
soku jabłkowego (najlepiej od dobrego producenta) i startego
jabłka. Z
soku wiśniowego i mrożonych
wiśni. Z
soku z czarnej porzeczki z dodatkiem kilku łyżek
dżemu porzeczkowego (wówczas już go nie dosładzamy). Wariacji jest całe mnóstwo, wystarczy chcieć :)Domowy
kisiel owocowy500ml
soku owocowego z
owocami lub bezopcjonalnie łyżka
cukru (jeśli sok jest niewystarczająco słodki)20g
mąki ziemniaczanejW pół szklanki zimnego soku rozmieszaj
mąkę ziemniaczaną. Zagotuj sok,
owoce i
cukier, do gotującego na małym płomieniu soku, cały czas mieszając wlej rozmieszaną w soku
mąkę ziemniaczaną. Po 30 sekundach
kisiel gotowy. rozlewaj do pucharków. Podawaj z gęstym
jogurtem naturalnym, ubitą
śmietanką lub listkami
mięty. Pycha!