Wykonanie



Opis :
Ciasteczka są w pełni
orzechowe, bardzo kruche i lekko słodkie. Dodatek m&m'sów to taki ich słodki gadżet, który idealnie komponuje się z
orzechowym smakiem
ciastek. Błyskawiczne w przygotowaniu i niedrogie.Dla mnie są idealne, ponieważ lubię taką kruchość
ciasteczka, a poza tym są bardzo smaczne.Polecam.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość : 28
ciasteczek o średnicy 6 cmSkładniki :110 g miękkiego masła/margaryny50 g
cukru pudru1/3 łyżeczki
olejku waniliowego135 g
mąki50 g zmielonych
orzechów laskowych2 małe paczki m&m'sów z orzeszkamiPrzygotowanie :Masło/Margarynę utrzeć na puszysto z
cukrem pudrem i
olejkiem waniliowym, czyli ok. 2-3 min.Dodać
mąkę.Dodać zmielone
orzechy.Wyrobić w rękach tak długo, aż utworzy spoistą kulę ciasta.Włożyć w worku do lodówki na 1 godz.Na obsypanej
mąką płaszczyźnie wałkować ciasto na 3-4 mm grubości obsypanym
mąką wałkiem, ponieważ ciasto może się kleić i rwać z powodu zawartości zmielonych
orzechów i konsystencji ciasta.Wykrawać krążki o średnicy 5-6 cm.Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Na każdy krążek
ciastka wcisnąć po 1. sztuce m&m'sa.Rozgrzać piekarnik do 180*C.Piec 10-13 min., aż ciasta lekko się zarumienią.Studzić na kratce.Przechowywać w suchym miejscu przez kilka dni.