ßßß Cookit - przepis na Aquafaba (woda z puszki po ciecierzycy) - idealny zamiennik białka

Aquafaba (woda z puszki po ciecierzycy) - idealny zamiennik białka

nazwa

Składniki

Wykonanie

Wegański świat oszalał na punkcie bezjajecznych bez, puszystych kremów czy biszkoptów. Patrząc na to wszystko, wielu przeciera oczy ze zdumienia. Wydaje się, że stworzenie takich słodkości bez użycia białka jajka jest niemożliwe. To istna magia! Nie... to nie magia... to po prostu aquafaba czyli najzwyczajniejsza woda z puszki po ciecierzycy .
W kuchni wegańskiej bardzo łatwo o zamiennik całego jajka . Mamy ich chyba z kilkanaście. Niestety, do niedawna roślinożercy rwali sobie włosy z głowy, nie spali po nocach, by wyszło im idealne bezjajeczne ciasto, które naturalnie potrzebuje ubitych białek . Nie wiem, kto wymyślił, by ubić wodę z puszki po ciecierzycy, ale bez wątpliwości był geniuszem . Zastąpiła ona znany wielu bloggerom inny zamiennik ubitego białka - nie zawsze współpracującą pianę z siemienia lnianego.
Aquafaby używają nie tylko weganie . Coraz częściej pojawia się ona w przepisach zwykłych bloggerów, chcących stworzyć coś pysznego dla ludzi mających alergię na jajka i niemogących używać ich białek. To nie pojedyncze przypadki. Wciąż rozwijający się świat jest równocześnie światem przerażająco rozwijającej się alergii.
Gdy usłyszałam o wykorzystywaniu wody z puszki po ciecierzycy, od razu zadałam sobie pytanie, czy to aby na pewno zdrowe? Hmmm... niestety każdy z nas wie, że takie zapuszkowane produkty nie są w 100 % przyjazne naszym organizmom. Sama jednak aquafaba nie jest produktem chemicznym. Pytacie się, jak to...? Kochani, ugotujcie ciecierzycę, tak by woda, w której ją gotujecie się dość mocno zredukowała. Powstanie mętny płyn, dziwny kleik, który po ostygnięciu lekko stężeje. Dobrze go znam, bo rozrzedzam nim mój hummus, by zamiast wody, dodać coś, co ma posmak ciecierzycy. Płyn ten to nasza aquafaba . Widocznie, cieciorka podczas gotowania wydziela pewne substancje, które, jak to było w przypadku gotowanego siemienia lnianego, tworzą swoisty kleik, który można ubijać. Niektórzy jednak mówią, że woda po cieciorce ubija się dlatego, że posiada dużą zawartość protein. Trudno zaprzeczyć ostatniemu, jednak czy właśnie owe proteiny odpowiadają za puszystą białą pianę? Szczerze, nie wiem.
Jak ubić aqua fabę? Tak, jak normalnie ubija się białko i tak jak w przypadku białka jajek, woda z puszki po ciecierzycy jest ubita, gdy miskę można odwrócić do góry nogami i nic z niej nie odpada. Jedna puszka ciecierzycy (400 g) zawiera ok. 140-150 ml płynu. Broń Boże nie kupujcie w tym celu puszki z ciecierzycą gotowaną na parze - nie ma w niej praktycznie płynu. 150 ml aquafaba odpowiada białkom z 3 dużych lub 4 mniejszych jajek .
Niektórzy mówią, że aquafaba ma specyficzny, nieprzyjemny zapach, który potęguje się w czasie jej ubijania. No cóż... to woda z puszki po ciecierzycy, więc musi mieć zapach i posmak ciecierzycy. Bardziej niepokoił by mnie fakt, gdyby tak nie było. Niech jednak to Was nie martwi - smak i zapach ciecierzycy (roznoszący się czasem po kuchni w czasie pieczenia) zniknie wraz z ostygnięciem ciasta. Niestety zdarzają się i tacy "uczuleni na smak wody z cieciorki" i podobnie jak Ci, nielubiący soi,i tak ją wyczują. Ja mam na świetny patent - dobrze dobrane smakowo składniki i przyprawy. Tak jak w przypadku tofurnika i tu można przebiegle oszukać nasze zmysły. :)
Dlaczego piszę właśnie o aquafabie ? Dlatego, że będzie ona coraz częściej pojawiać się w moich przepisach jako idealny zamiennik białka . Woda z puszki po ciecierzycy to cudowny składnik, który niezwykle wzbogaca wegańskie wypieki . Warto byłoby się z nim zaprzyjaźnić.
Jak można ją wykorzystać? Na pewno do wegańskiej bezy, a reszta na razie jest moją słodką tajemnicą ;p. Jak wspomniałam powyżej, powoli na blogu będą pojawiały się przepisy z wykorzystaniem aquafaby.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/10/aquafaba-woda-z-puszki-po-ciecierzycy.html