Kiełki lucerny

nazwa

Pochodzenie

Początkowo lucerna uprawiana była w Wielkiej Brytanii, Nowej Zelandii, Australii oraz w Południowej Azji. Służyła jako pasza przeznaczona dla zwierząt. Wraz z wejściem mody na wegetarianizm zaczęto hodować lucernę na kiełki. Ze względu na swoje niezwykłe właściwości Arabowie nazwali tę roślinę alf-al-fa, czyli „ojciec wszystkiego pożywienia”. Starożytni arabscy wojownicy jedli tę roślinę, aby przetrwać podczas wypraw wojennych. Karmili ją także swoje konie.

Zastosowanie

Kiełki lucerny są delikatne w smaku, lekko cierpkie z orzechowym posmakiem, dlatego świetnie sprawdzają się jako dodatek to różnych potraw, nie zakłócając ich smaku. Można spożywać je na wiele sposobów: na chleb z masłem i w potrawach, dodawać je do jogurtu, kefiru, soku warzywnego, past twarogowych, rybnych, ziemniaków. Smakują z jajkami, owocami morza, chińszczyzną. Propozycje potraw z dodatkiem kiełków lucerny to: tosty francuskie z pomidorem, papryką, bazylią i kiełkami lucerny, surówka z kiełkami lucerny i kapustą pekińską, surówka z awokado i kiełkami lucerny.

Właściwości

Wartością odżywczą kiełki przewyższają wszystkie inne kiełki. Jednak jak większość z nich, są cennym źródłem fitoestrogenów, czyli hormonów roślinnych, które szczególnie służą kobietom do zwalczania objawów przekwitania. Polecane również kobietom ciężarnym i karmiącym. Kiełki lucerny zapobiegają nowotworom, co zawdzięczają zawartości kanwaniny, która zapoiega nowotworowi okrężnicy i trzustki. Zwalczają osteoporozę, przynoszą ulgę w artretyzmie i reumatyzmie, wzmacniają zęby i mięśnie. Są cennym źródłem białka, zawierają go ok 35 %. Zawierają też sporo witamin, szczególnie A, E, B oraz minerałów: żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Są kopalnią witaminy C – szklanka kiełków zawiera jej tyle, co pięć szklanek soku z pomarańczy. Kwas foliowy zawarty w roślinie niezbędny jest dla kobiet w ciązy. Spożywanie kiełków pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz poprawia apetyt. Odtruwają organizm. Zawierają rzadką witaminę U, którą uważa się za czynnik zapobiegający powstawaniu wrzodom oraz przyspieszający gojenie wrzodów, czy hamujący wydzielanie soków żołądkowych. Ze względu na zawartość lecytyny, kiełki lucerny poprawiają pamięć. Bogate w żelazo polecane są osobom na diecie bezmięsnej i chorym na anemię. Kiełki lucerny pobudzają do życia, dlatego są niezastąpione w rekonwalescentom i osobom w stanach wyczerpania. Ma właściwości odkażające i uodparniające.

Hodowla

Kiełki lucerny hodujemy z nasion dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Kiełkują one szybko i nie wymagają specjalnej pielęgnacji. Nasiona można umieścić na ligninie, w słoiku, na sitku albo w specjalnym naczyniu do hodowli kiełków. Po cztero – sześciogodzinnym namaczaniu, nasiona odsączyć i pozostawić w ciepłym i zacieniony miejscu, podlewając raz czy dwa razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia nawet po 3 dniach, ale optymalny czas kiełkowania to ok tygodnia. Przechowywać w lodówce do czterech dni.

Wartości odżywcze

Porcja: 30g Kalorie: 6,9 kcl

Błonnik pokarmowy0,57   g

z cukrów2,2 kcal

z białek2,9 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość6E-06 g

Objętość148 g/m3

Food folate1,1E-05   μg

Tłuszcze jednonienasycone0,017   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,123   μg

Tłuszcz0,207   g

Tłuszcze nasycone0,021   μg

Węglowodany0,63   g

Total Folate1,1E-05   μg

Sacharoza0   g

Glukoza0,024   g

Maltoza0   g

Fruktoza0,036   g

Galaktoza0   g

Cukier0,054   g

Białko0,0012   g

Treonina0,04   g

Izoleucyna0,043   g

Leucine0,08   g

Lysine0,064   g

Walina0,044   g

A2,4E-06   μg

B12,3E-05   mg

C0,0025   mg

B61E-05   mg

E6E-06   mg

B30,000144   mg

B120   μg

B23,8E-05   mg

B50,000169   μg

B90   μg

K9,2E-06   μg

Retinol0   μg

Beta Kryptoksantyna1,8E-06   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)47   IU

Bete-karoten2,6E-05 μg

Alfa-karoten1,8E-06 μg

Omega-30,052 mg

Omega-60,07 mg

Fosfor0,021   mg

Magnez0,0081   mg

Potas0,024   mg

Sód0,0018   μg

Wapń0,0096   mg

Żelazo0,000288   mg

Cynk0,000276   mg

Mangan5,6E-05   μg

Miedź4,7E-05   μg

Selen1,8E-07   μg

Cholesterol0   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %