Wykonanie
Lubię bardzo tradycyjną
marchewkę z
groszkiem . Dzisiaj jednak jej całkowicie inna wersja. Bardzo egzotyczna, bardzo aromatyczna, indyjska i niezwykle pyszna! Podałam ją do
mięsnego curry i komponowała się z sosem znakomicie, ale sama w sobie była również bardzo smaczna. Podany przepis jest dla dwóch osób i wydaje się jej być sporo, ale przyznaję, że zanim wyłożyłam ją na talerze nie mogłam się oprzeć, by nie wyjadać jej prosto z patelni. Polecam.
3 łyżki
oleju2 średnie
cebule, drobno posiekane1 zielona (u mnie czerwona), drobno posiekana1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1 cm korzeń
imbiru, drobno posiekany1/4 łyżeczki sproszkowanej
kolendry1 łyżeczka sproszkowanego kuminu1/4 łyżeczki sproszkowanego
chili1/2 łyżeczki ziaren kuminu1 mały
pomidor, pokrojony150 g mrożonego lub świeżego
zielonego groszku75 g
marchewki pokrojonej w kostkęPodgrzewamy
olej i dodajemy
cebulę. Smażymy ją na bardzo małym ogniu ok 25 minut . Dodajemy
groszek,
chilli,
czosnek i
imbir. Smażymy dodatkowe 3 minuty.Dodajemy
kolendrę, kumin i proszek
chilli oraz ziarna kuminu i podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Dodajemy 3 łyzki
wody i dobrze mieszamy. Kontynuujemy smażenie przez 3 minuty.Dodajemy
pomidora i smażymy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy
groszek i
marchewkę, dosalamy do smaku, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw (ok 10 minut).Przepis z książki Camellia Panjabi "50 great curries of India"