ßßß
Cookit - przepis na Krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Krem z czerwonej soczewicy z imbirem i chilli
Składniki
Soczewica czerwona
Bulion
Pomidor
Marchew
Czerwona cebula
Chili
Olej
Czosnek
Imbir
Pieprz czerwony
Kolendra
Sól
Pieprz czarny
Wykonanie
Soczewicę
uwielbiam, a jej połączenie z
imbirem
i
papryczką chilli
okazało się idealne na zimne przedwiośnie. Przepis znalazłam w magazynie 'Dobre Rady' i już wiem, że trafi na listę moich ulubionych.Składniki-200 g
czerwonej soczewicy
-1 litr
bulionu
z warzyw lub drobiowego-1 puszka krojonych
pomidorów
(400g)-2 średnie
marchewki
-1
czerwona cebula
-1
papryczka chilli
-2 łyżki
oleju
-2 ząbki
czosnku
-kawałek
imbiru
(ok. 3cm)-kilka ziarenek
czerwonego pieprzu
lub
kolendry
(do dekoracji)-
sól
i
czarny pieprz
Przygotowanie
Cebulę
i
czosnek
posiekać, a paryczkę gęsto ponakłuwać (np. wykałaczką). Obrać
imbir
i przekroić na pół. Obrane
marchewki
pokroić na nieduże kawałki,
soczewicę
opłukać. W garnku rozgrzać
olej
, podsmażyć
cebulę
i
czosnek
. Dodać
marchew
,
imbir
,
chilli
i smażyć chwilę razem. Wrzucić
soczewicę
, wlać
bulion
i dodać
pomidory
. Gotować przez ok. 40minut. Usunąć
chilli
oraz
imbir
i zmiksować zupę, tak aby powstał gęsty krem. Dodać
przyprawy
.
Źródło:
http://zielonakuchnia.blogspot.com/2011/03/krem-z-soczewicy.html
Przepisy powiązane
Aromatyczna marchewka z groszkiem
Aromatyczna marchewka z groszkiem
Aromatyczna marchewka z groszkiem
Aromatyczna marchewka z groszkiem
Aromatyczna marchewka z groszkiem
Składniki powiązane (0)