Wykonanie
Pasztet z
wątróbki drobiowej oraz
soczewicy wzbogacony
pieczarkami . Nie zachwycił tuż po upieczeniu, był odrobinę za mało słony, ale z dnia na dzień stawał się coraz lepszy, widocznie przeszedł
przyprawami i pomimo lekkiego niedosolenia był bardzo dobry w smaku. Ostatni kawałek zjadałam z prawdziwą przyjemnością a jednocześnie z żalem, że pasztet już się skończył. Pasztet nie jest suchy, łatwo
daje się rozsmarować na kanapkach, ale da się również pokroić w plastry.
400 g
wątróbek drobiowych5 łyżek
smalcu lub
oleju1 duża
cebula, pokrojona w kostkę200 g niewielkich
pieczarek, najlepiej brązowych, pokrojonych w plastry200g
soczewicy czerwonej1 łyżka sproszkowanej
papryki1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka
pieprzu kajeńskiego lub
ostrego chilli2
jajka75 g
masłasól i
pieprz do smaku
Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej
wody ok 20 minut, aż powstanie puree. Odstawiamy.Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki tłuszczu i na niewielkim ogniu smażymy wyczyszczoną
wątróbkę przez kilka minut, do momentu aż zmieni kolor. Wykładamy na talerzyk. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy pozostały tłuszcz i smażymy na nim
cebulę oraz
pieczarki.
Wątróbkę,
soczewicę, usmażoną
cebulę oraz prawie wszystkie
pieczarki (zostawiamy około kilkunastu plastrów w całości) mielimy na gładką masę. Do masy dodajemy
jajka, pozostawione w plastrach
pieczarki,
przyprawy oraz
masło i mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia lub folią niewielką foremkę keksową.Masę przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 40 minut.