ßßß Cookit - przepis na Pasztet z wątróbki i pieczarek

Pasztet z wątróbki i pieczarek

nazwa

Wykonanie

Pasztet z wątróbki drobiowej oraz soczewicy wzbogacony pieczarkami . Nie zachwycił tuż po upieczeniu, był odrobinę za mało słony, ale z dnia na dzień stawał się coraz lepszy, widocznie przeszedł przyprawami i pomimo lekkiego niedosolenia był bardzo dobry w smaku. Ostatni kawałek zjadałam z prawdziwą przyjemnością a jednocześnie z żalem, że pasztet już się skończył. Pasztet nie jest suchy, łatwo daje się rozsmarować na kanapkach, ale da się również pokroić w plastry.
400 g wątróbek drobiowych
5 łyżek smalcu lub oleju
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
200 g niewielkich pieczarek, najlepiej brązowych, pokrojonych w plastry
200g soczewicy czerwonej
1 łyżka sproszkowanej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego lub ostrego chilli
2 jajka
75 g masła
sól i pieprz do smaku
Soczewicę gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody ok 20 minut, aż powstanie puree. Odstawiamy.
Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki tłuszczu i na niewielkim ogniu smażymy wyczyszczoną wątróbkę przez kilka minut, do momentu aż zmieni kolor. Wykładamy na talerzyk. Na oddzielnej patelni rozpuszczamy pozostały tłuszcz i smażymy na nim cebulę oraz pieczarki. Wątróbkę, soczewicę, usmażoną cebulę oraz prawie wszystkie pieczarki (zostawiamy około kilkunastu plastrów w całości) mielimy na gładką masę. Do masy dodajemy jajka, pozostawione w plastrach pieczarki, przyprawy oraz masło i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia lub folią niewielką foremkę keksową.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok 40 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/04/pasztet-z-watrobki-i-pieczarek.html