ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik włoski

Jabłecznik włoski

nazwa

Wykonanie

Jabłecznik włoski to bardzo proste ciasto z jabłkami, orzechami i rodzynkami . Do tego owocowego ciasta nie dodajemy tłuszczu, jest więc dość dietetyczne a dzięki sporej ilość jabłek również wilgotne. Przygotowanie ciasta nie nastręcza problemów, nie wymaga również korzystania z urządzeń elektrycznych - składniki wystarczy wymieszać drewnianą łyżką. Otrzymujemy lekkie i smaczne ciasto z owocami i sporą ilością bakalii, których proporcje i skład można dowolnie zmieniać. Moim zdaniem jabłecznik włoski znacznie lepiej smakuje na drugi dzień.
6 jabłek
1 szklanka cukru
3 jajka
2 szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów
1 łyżka skórki pomarańczowej
Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, dodajemy bakalie i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach około 30 na 23 cm
Do pokrojonych jabłek wbijamy jaja, wsypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy drewniana łyżką. Przekładamy do blachy. Pieczemy ok 40 minut
Przepis na podstawie przepisu z Biblioteczki Poradnika Domowego z kwietnia 1996 r
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/11/jabecznik-woski.html