Wykonanie
Bardzo dawno nie było u mnie muffin . Potrzebowałam jednak czegoś na bardzo szybko, więc oto są -
cynamonowe muffiny z
jabłkami . Pyszne! Sprężyste, miękkie i wilgotne, ze sporymi kawałkami
jabłek w środku i
rodzynkami (które można pominąć oczywiście). Muffiny są delikatnie
cynamonowe i lekko karmelowe, bo z dodatkiem ciemnego,
brązowego cukru, który ma bardzo intensywny i charakterystyczny smak i zapach. Z lekko chrupiącym wierzchem, który powstał po częściowym rozpuszczeniu
cukrowych kostek. Na dodatek dalej świeże i pyszne na drugi dzień. To jedne z tych muffin, do których chce się wracać. Polecam.
250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g ciemnego
brązowego cukru (dark brown soft sugar)125 g drobnego
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu (lub więcej)125 ml
mleka125 ml
oleju2
jajak2
jabłka ( u mnie cox), obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę50 g
rodzynekkilka kostek
brązowego cukru, pokruszonychPiekarnik nagrzewamy do 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin (wykładamy papilotkami)Do miski wsypujemy
mąkę,
proszek do pieczenia, oba
cukry i
cynamon. W drugiej misce łączymy
olej z
melkiem i
jajkami. Dodajemy do suchych składników i mieszamy krótko i niezbyt dokładnie. Na koniec dodajemy
jabłka i
rodzynki. Ciasto wykładamy do foremek, wierzch posypujemy rozkruszonymi kostkami
cukru i odrobiną
cynamonu. Pieczemy ok 25 minut.