ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe muffiny z jabłkami

Cynamonowe muffiny z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo dawno nie było u mnie muffin . Potrzebowałam jednak czegoś na bardzo szybko, więc oto są - cynamonowe muffiny z jabłkami . Pyszne! Sprężyste, miękkie i wilgotne, ze sporymi kawałkami jabłek w środku i rodzynkami (które można pominąć oczywiście). Muffiny są delikatnie cynamonowe i lekko karmelowe, bo z dodatkiem ciemnego, brązowego cukru, który ma bardzo intensywny i charakterystyczny smak i zapach. Z lekko chrupiącym wierzchem, który powstał po częściowym rozpuszczeniu cukrowych kostek. Na dodatek dalej świeże i pyszne na drugi dzień. To jedne z tych muffin, do których chce się wracać. Polecam.
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g ciemnego brązowego cukru (dark brown soft sugar)
125 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)
125 ml mleka
125 ml oleju
2 jajak
2 jabłka ( u mnie cox), obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
50 g rodzynek
kilka kostek brązowego cukru, pokruszonych
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin (wykładamy papilotkami)
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, oba cukry i cynamon. W drugiej misce łączymy olej z melkiem i jajkami. Dodajemy do suchych składników i mieszamy krótko i niezbyt dokładnie. Na koniec dodajemy jabłka i rodzynki. Ciasto wykładamy do foremek, wierzch posypujemy rozkruszonymi kostkami cukru i odrobiną cynamonu. Pieczemy ok 25 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/11/cynamonowe-muffiny-z-jabkami.html