Wykonanie
Kurczak po marokańsku to bardzo smaczny sposób na przyrządzenie udek. Danie wymaga uprzedniej marynaty w mieszance aromatycznych przypraw a już gotowy
kurczak jest pięknie pachnący, delikatnie słodki, subtelnie
kokosowy. Podany z ugotowanym
ryżem i dowolną surówką jest nietuzinkowym i pysznym daniem obiadowym.
2 duże pałki
kurczaka, lub 4 całe uda3 ząbki
czosnku, zmiażdżone1 łyżeczka mielonego świeżego
imbiru1 łyżeczka mielonej
kurkumy2 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżeczka mielonego
kardamonu1 łyżeczka drobno startej
skórki z cytryny2 łyżki
oleju1
cebula, pokrojona w plastry500 ml
wywaru z rosołu6
daktyli bez pestek, posiekanych1/3 szklanki startego
kokosaKurczaka oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Umieszczamy w dużej misce. W małej misce mieszamy wszystkie
przyprawy i
skórkę z cytryny. Dodajemy do
kurczaka i mieszamy, tak aby
kurczak był całkowicie pokryty
przyprawami. Przykrywamy i marynujemy przez 2 godziny (lub przez noc).Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Na dużej patelni rozgrzewamy
olej i smażymy
kurczaka na średnim ogniu, tak aby był dobrze przypieczony. Suszymy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do patelni wkładamy
cebulę i smażymy, mieszając przez 5 minut. Usmażoną
cebulę, rosołek,
daktyle i startego
kokosa dodajemy do naczynia z
kurczakiem. Przykrywamy i pieczemy ok 1 godz i 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Przepis z książki "Chicken" wydawnictwa Murdoch