ßßß Cookit - przepis na Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku

nazwa

Wykonanie

Kurczak po marokańsku to bardzo smaczny sposób na przyrządzenie udek. Danie wymaga uprzedniej marynaty w mieszance aromatycznych przypraw a już gotowy kurczak jest pięknie pachnący, delikatnie słodki, subtelnie kokosowy. Podany z ugotowanym ryżem i dowolną surówką jest nietuzinkowym i pysznym daniem obiadowym.
2 duże pałki kurczaka, lub 4 całe uda
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonej kurkumy
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
500 ml wywaru z rosołu
6 daktyli bez pestek, posiekanych
1/3 szklanki startego kokosa
Kurczaka oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Umieszczamy w dużej misce. W małej misce mieszamy wszystkie przyprawy i skórkę z cytryny. Dodajemy do kurczaka i mieszamy, tak aby kurczak był całkowicie pokryty przyprawami. Przykrywamy i marynujemy przez 2 godziny (lub przez noc).
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka na średnim ogniu, tak aby był dobrze przypieczony. Suszymy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Do patelni wkładamy cebulę i smażymy, mieszając przez 5 minut. Usmażoną cebulę, rosołek, daktyle i startego kokosa dodajemy do naczynia z kurczakiem. Przykrywamy i pieczemy ok 1 godz i 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przepis z książki "Chicken" wydawnictwa Murdoch
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/04/kurczak-po-marokansku.html