Wykonanie
Kupiłam w ,,Kuchniach Świata " marokańską
mieszankę przypraw Ras-el-Hanout. Mieszanka ma silny aromat
goździków,
kolendry, kuminu i
pieprzny smak.Nie szukałam przepisów, w których użyto tej mieszanki, zdałam się na własną intuicję. Do przygotowania potrawy użyłam składników, które kojarzę z kuchnią marokańską.
Kurczak udał się wyśmienicie,
mięso było baaardzo aromatyczne i miękkie. Całość dopełniał
ryż gotowany z kuminem i
kardamonem, posypany
pistacjami.Składniki:8 pałek z
kurczaka2
cebule4 łyżki
rodzynekMarynata do
kurczaka:2 łyżeczki mieszanki Ras-el-Hanout1 kostka
bulionu warzywnego BIO (kupuje w sklepie ekologicznym,
bulion o obniżonej ilości
soli)1 ząbek
czosnku3 łyżki
oleju arachidowegoPrzygotowanie:Składniki marynaty utrzeć w moździerzu na gładką masę.Natrzeć marynatą pałki z
kurczaka, wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
Kurczaka i pokrojoną w duże piórka
cebulę, układać w naczyniu do pieczenia, posypać
rodzynkami .Naczynie szczelnie zakryć folią aluminiową.Piec w temperaturze 150 stoni przez 2 godziny.Smacznego