ßßß Cookit - przepis na Kurczak w stylu marokańskim

Kurczak w stylu marokańskim

nazwa

Wykonanie

Kupiłam w ,,Kuchniach Świata " marokańską mieszankę przypraw Ras-el-Hanout. Mieszanka ma silny aromat goździków, kolendry, kuminu i pieprzny smak.
Nie szukałam przepisów, w których użyto tej mieszanki, zdałam się na własną intuicję. Do przygotowania potrawy użyłam składników, które kojarzę z kuchnią marokańską. Kurczak udał się wyśmienicie, mięso było baaardzo aromatyczne i miękkie. Całość dopełniał ryż gotowany z kuminem i kardamonem, posypany pistacjami.
Składniki:
8 pałek z kurczaka
2 cebule
4 łyżki rodzynek
Marynata do kurczaka:
2 łyżeczki mieszanki Ras-el-Hanout
1 kostka bulionu warzywnego BIO (kupuje w sklepie ekologicznym, bulion o obniżonej ilości soli)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju arachidowego
Przygotowanie:
Składniki marynaty utrzeć w moździerzu na gładką masę.
Natrzeć marynatą pałki z kurczaka, wstawić do lodówki na 1/2 godziny.
Kurczaka i pokrojoną w duże piórka cebulę, układać w naczyniu do pieczenia, posypać rodzynkami .
Naczynie szczelnie zakryć folią aluminiową.
Piec w temperaturze 150 stoni przez 2 godziny.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/kurczak-w-stylu-marokanskim.html