ßßß Cookit - przepis na Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Klasyczne placki z jabłkami w cieście naleśnikowym, smażone na oleju. Przepis na nie, z poradnika domowego, sprzed dwudziestu lat, odkurzam jesienią, aby cieszyć się ich prostym, ale wyśmienitym smakiem. Dzisiaj, z powodu trwającego właśnie Orzechowego Tygodnia Atinki, podaję wersję wzbogaconą o orzechy, które oczywiście można pominąć. Placki, czy z orzechami czy bez, znikają jeszcze gorące.
200 g mąki
2 jajka
2 łyżki oleju
200 ml mleka
2-3 duże jabłka
szczypta soli
cukier puder, cukier waniliowy, do posypania
50 g orzechów włoskich (opcjonalnie)
olej do smażenia
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, 2 łyżki oleju, mleko oraz sól. Mieszamy łyżką i wyrabiamy tak, aby nie było grudek.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużej tartce.. Jabłka wkładamy do ciast i mieszamy.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i kładziemy łyżka niewielkie porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Podajemy natychmiast.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/11/placuszki-z-jabkami.html