ßßß Cookit - przepis na Maślano-migdałowe półksiężyce

Maślano-migdałowe półksiężyce

nazwa

Wykonanie

Teoretycznie ciasteczka te mogę poleżeć w zamkniętym pojemniku nawet tydzień. W praktyce znikają w kilka godzin. Pyszne! Mocno maślane, lekko migdałowe, bardzo, bardzo kruche. Rozpływające się w ustach maślano-migdałowe półksiężyce . Z przepisu wychodzi ok 20 ciastek, polecam więc od razu podwoić składniki.
120 g masła, miękkiego
2-3 krople prawdziwej esencji z migdałów
60 g cukru pudru, przesianego, plus dodatkowo do posypania
szczypta soli
90 g mąki, przesianej
120 g mielonych migdałów
30 g całych migdałów, lekko uprażonych, a potem posiekanych
Masło i esencję ubijamy, aż będą lekkie i kremowe, dodajemy przesiany cukier i mieszamy powoli a potem dobrze ubijamy. Dodajemy sól, mąkę i mielone migdały, po czym dokładnie mieszamy łyżką. Mieszamy z uprażonymi migdałami i delikatnie i krótko zagniatamy, by ciasto połączyło się.
Owijamy w folię i wkladamy na 15-20 minut do lodówki.
Za pomocą rąk, rolujemy czubatą łyżeczkę ciasta na ruloniki o długości ok 7 cm i nadajemy im kształt półksiężyca.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między ciastkami odstępy.
Pieczemy w temperaturze 170 st C przez ok 15-20 minut. Ciastka powinny być wciąż blade, z lekko brązowym wierzchem.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze przez 2 minuta, po czym posypujemy cukrem pudrem. Przenosimy na kratkę i studzimy.
Ciastka mozna przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu.
Z książki Lindy Collister "Easy baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/08/maslano-migdaowe-poksiezyce.html