ßßß

Kruche ciasteczka migdałowe przygotowuje się bardzo podobie jak zwykłe kruche ciastka.Jedyna różnica polega na zastąpieniu części mąki pszennej mielonymi migdałami.Niby nic, a jednak ciasteczka zyskują inną konsystencję.

Aby ciasteczka miały ciekawy wygląd użyłam pieczątki z liczbą lat jubilata - 25.Cyferki po upieczeniu nie są szczególnie widoczne,ale jakby się dobrze przyjrzeć - coś można dostrzec:)Ciastka oczywiście trafiły do ozdobnej torebki - jako prezent:)
Mam nadzieję, że były smaczne...:)Pozdrawiam,AsiaSkładniki (ok. 50 ciasteczek):250 g mąki pszennej100 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)200 g cukru pudru1 łyżka esencji waniliowej1 całe jajko1 żółtko180 g schłodzonego masłaszczypta soliPrzygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misce i za pomocą robota kuchennego (lub ręcznie - nożem) połączyć w jednolitą masę. Bardzo krótko zagnieść i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Po tym czasie z ciasta uformować dwa wałki o szerokości 3-4 cm.Pokroić wałki na kawałki ok. 1 , 5 cm.Z poszczególnych kawałków uformować kulki i lekko spłaszczyć (na grubość ok. 1 cm).Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-17 minut (lub do zrumienienia się ciasteczek).Smacznego!