ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto z jabłkami i cynamonowa kruszonką, oryginalnie pochodzi z Niemiec i nie jest to typowa szarlotka jaką znamy. Osobiście wolę szarlotki, gdzie jest mniej jabłek, więc taki rodzaj ciasta bardzo mi odpowiada. Ciasto jak dla mnie jest pyszne, dość słodkie, z wyraźnym cynamonowym smakiem, chrupiącą kruszonką i niewielkim, ale wyczuwalnym dodatkiem jabłek. A że, dni coraz krótsze i chłodniejsze, kawałek takiej szarlotki i jej ciepły, cynamonowy aromat na pewno poprawi nam nastrój. Polecam.
125 g mąki
125 g masła
125 g drobnego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 duże jajka, roztrzepane
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 bardzo duże jabłko, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kawałki ( u mnie w plastry)
50 g rodzynek
Na kruszonkę:
75 g masła, pokrojone w kostki
100 g mąki
25 g mielonych migdałów
50 g drobnego cukru, lub jasnego brązowego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Piekarnik nastawiamy an 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier, cynamon, jajka i ekstrakt wanilii. Ucieramy, aż masa będzie jasna i dobrze połączona. Utartą masę przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Posypujemy jabłkami i rodzynkami.
W innej misce łączymy za pomocą palców mąkę z masłem, do uzyskania kruszonki. Mieszamy z mielonymi migdałami, cukrem i cynamonem. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i lekko dociskamy. Pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub lekko wystudzone.
Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/08/ciasto-z-jabkami-i-cynamonowa-kruszonka.html