Wykonanie
Ciasto z
jabłkami i cynamonowa kruszonką, oryginalnie pochodzi z Niemiec i nie jest to typowa szarlotka jaką znamy. Osobiście wolę szarlotki, gdzie jest mniej
jabłek, więc taki rodzaj ciasta bardzo mi odpowiada. Ciasto jak dla mnie jest pyszne, dość słodkie, z wyraźnym
cynamonowym smakiem, chrupiącą kruszonką i niewielkim, ale wyczuwalnym dodatkiem
jabłek. A że, dni coraz krótsze i chłodniejsze, kawałek takiej szarlotki i jej ciepły,
cynamonowy aromat na pewno poprawi nam nastrój. Polecam.
125 g
mąki125 g
masła125 g drobnego
cukru1 łyżeczka mielonego
cynamonu2 duże
jajka, roztrzepane1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 bardzo duże
jabłko, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kawałki ( u mnie w plastry)50 g
rodzynekNa kruszonkę:75 g
masła, pokrojone w kostki100 g
mąki25 g mielonych
migdałów50 g drobnego
cukru, lub jasnego brązowego1 łyżeczka mielonego
cynamonuPiekarnik nastawiamy an 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
masło,
cukier,
cynamon,
jajka i ekstrakt
wanilii. Ucieramy, aż masa będzie jasna i dobrze połączona. Utartą masę przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Posypujemy
jabłkami i
rodzynkami.W innej misce łączymy za pomocą palców
mąkę z
masłem, do uzyskania kruszonki. Mieszamy z mielonymi
migdałami,
cukrem i
cynamonem. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i lekko dociskamy. Pieczemy ok 1 godziny. Pozostawiamy w foremce ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub lekko wystudzone.Przepis z książki "Everyday easy cakes & cupcakes"