Wykonanie
Proszę, częstujcie się
wafelkiem:) Tak na osłodę po nagłej utracie Durszlaka, najpopularniejszego miejsca spotkań kulinarnych blogerów. Tak to już w życiu bywa, że czasami coś tracimy i choć z początku ubolewamy nad stratą, jej miejsce zostaje szybko zajęte, często przez coś znacznie lepszego. Więc z tą myślą, po "otarciu łez" i z nadzieją na jeszcze lepsze, proponuję Wam te
waniliowe wafelki . Robiłam je pierwszy raz od wielu lat (kupiłam w końcu
wafle w polskim sklepie), nie pamiętałam dokładnie przepisu, ale ponieważ smak był ten sam, myślę, że niczego nie pomyliłam. Bardzo słodkie, błyskawicznie znikające, pysznie
waniliowe. Przez wiele lat mój popisowy kulinarny "wypiek", na który wszyscy dosłownie się rzucali. Polecam
paczka
wafli250 g
masła1 1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki
wody2 szklanki
mleka w proszkuMasło,
cukier,
wodę i
wanilię umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut. Lekko studzimy i dodajemy
mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, tak, aby nie było grudek. Jeszcze ciepłą masą przekładamy
wafle. Przyciskamy ciężkim przedmiotem, aby
wafle dobrze się skleiły. Ewentualnie wstawiamy do lodówki.