Wykonanie
Z racji naszych częstych przeprowadzek, zdarza mi się "przywłaszczyć" wiele różnych, nowych przepisów.Kiedy mieszkaliśmy w Łodzi, poznałam pewną starszą
panią.Miała na imię Grażyna.Poczatkowo wydawała się całkiem sympatyczna, jednak jej stricte moherowe poglądy (ja jestem bezpartyjna, nie opowiadam się za żadną ze stron, ale nawet mnie wyprowadzała z równowagi) i totalny rasizm sprawiły, że nie pałałam do niej zbyt wielką miłością .Mimo to doskonale pamiętam gdy tuż przed Gwiazdką poczęstowała nas
waflami własnej roboty.Przypomniało mi się dzieciństwo i oczywiście ukochane, niebieskie
mleko w proszku.Od razu poprosiłam o przepis.A jest ona naprawdę banalny :)SKŁADNIKI:1
masło dobrej jakości2 łyżki
kakao1/5 szklanki
wody3/4 szklanki
cukru1 niepełna szklanka
mleka w proszkusuche
wafleWYKONANIE:1. W garnku rozpuszczamy
masło,
cukier,
wodę i
kakao.2. Powstałą masę studzimy a następnie mieszamy z
mlekiem w proszku.3. Smarujemy pierwszy
wafel i nakrywamy, kolejnym, suchym. Czynność powtarzamy.Nie należy smarować zbyt grubo.4. Powstały przekładaniec przykrywamy czymś cięzkim np kilkoma książkami i pozostawiamy na ok 2 godziny. Po tym czasie kroimy na małe
wafelki i zjadamy z
kubkiem mleka :)