ßßß Cookit - przepis na Blok czekoladowo-pomarańczowy - a'la Bambo

Blok czekoladowo-pomarańczowy - a'la Bambo

nazwa

Wykonanie

To jest na pewno wspomnienie dzieciństwa. Dziś dość ciężko dostępny blok czekoladowo pomarańczowy Bambo. Chciałam przywołać ten smak w swojej kuchni i choć różni się on trochę od oryginału to i tak smakuje wyśmienicie:) Porcja wychodzi ogromna więc polecam na początek wykonanie z połowy składników. Skórkę pomarańczową można zastąpić orzechami i rodzynkami wtedy uzyskamy Skrzata:)
Składniki na dużą porcję:
250 g masła
1 szklanka cukru
0,5 szklanki wody
3 łyżki kakao
400 g mleka w proszku
herbatniki/suche wafle
kandyzowana skórka pomarańczowa (klik)
Masło stopić w garnku, dodać cukier, wodę i kakao. Wymieszać. W osobnym naczyniu wymieszać mleko, pokruszone herbatniki lub wafle i pokrojoną skórkę pomarańczową (dwie garści). Do suchej mieszanki wlać płynną i dokładnie połączyć. Przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do wystygnięcia.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/04/blok-czekoladowo-pomaranczowy-ala-bambo.html