ßßß Cookit - przepis na Hot cross buns - przepis

Hot cross buns - przepis

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze hot cross buns czyli bułeczki z krzyżem, choć znane mi od dawna, bo w Anglii, choć to tradycyjne angielskie wielkanocne bułeczki, można je kupić przez cały rok. Lekko słodkie, mocno przyprawione, z wybijającym się smakiem goździków i kandyzowaną skórką. Chociaż nie wyszła mi pasta(za rzadka) a bułeczki popękały, to jednak nie przeszkodziło to w degustacji pięknie wyrośniętych i smacznych, korzennych bułeczek. Na pewno wypróbuję jeszcze nie jeden przepis na te bułeczki.
1 łyżeczka drożdży instant
500g (4 szklanki) mąki
125 ml wody, ciepłej
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
50 g(1/4 szklanki) cukru
50 g kurantek(małych, ciemnych rodzynek)
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
25 g kandyzowanej skórki cytrynowej
50 g masła, rozpuszczonego
1 jajko
125 ml(1/2 szklanki) mleka, ciepłego na krzyż:
30 g (1/4 szklanki) wody
40 g(1/3 szklanki) cukru pudru
3 łyżki wody(proponuję zmniejszyć, moja masa była za rzadka) na glazurę:
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
Do dużej miski wsypujemy makę, mieszamy z drożdżami, solą, cynamonem goździkami i zielem angielskim. Dodajemy 5o g cukru, kurantki i kandyzowane skórki. Dobrze mieszamy.
W środku mieszanki robimy wgłębienie i wlewamy w nie 125 ml ciepłej wody i rozpuszczone masło. Dodajemy jajko i zagniatamy, dodając stopniowo ciepłe mleko, gładkie, zwarte ciasto.Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Zagniatamy krótko ponownie i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części tworzymy kulkę, lekko spłaszczamy i umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
Tępą strona noża odciskamy na wierzchu bułeczek krzyż.
Piekarnik nastawiamy na 220 st C
Na krzyż, mieszamy mąkę, cukier i wodę(w przepisie 3 łyżki, polecam zacząć od 1 i stopniowo ewentualnie dodawać) tak, aby powstała gęsta pasta. Pastę wkładamy do woreczka z odciętym rożkiem i wypełniamy nią zaznaczony nożem krzyż.. Pieczemy 20-25 minut.
Na glazurę, podgrzewamy cukier z 4 łyżkami wody, aż do rozpuszczenia cukru. Smarujemy bułeczki i podajemy lekko ostudzone.
Przepis z książki "Taste. Baking"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/04/hot-cross-buns.html